Dvořákovu Prahu zahájí Svatební košile. Chystá se i původní verze Svaté Ludmily

Dvořákovu Prahu zahájí Svatební košile. Chystá se i původní verze Svaté Ludmily  

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha odstartuje 7. září v Rudolfinu dílem, které kombinuje um skladatele Antonína Dvořáka a básníka Karla Jaromíra Erbena. Nastudování Svatební košile se ujal dirigent Jakub Hrůša, Česká filharmonie a Český filharmonický sbor Brno.

Sopranistka Kateřina Kněžíková během úvodní inscenace ztvární roli dívky, jež se tak vroucně modlila za svou touhu, až za to málem zaplatila životem. Role jejího mrtvého milého se ujme tenorista Richard Samko a vypravěčem se stane barytonista Svatopluk Sem. “Toto výjimečné dílo přes své dramaticko-poetické a hudební kvality zní z koncertních pódií jen zřídka,” lákají na úvodní koncert festivalu Dvořákova Praha jeho organizátoři. 

Zmiňovaný dirigent Jakub Hrůša povede Českou filharmonii také při výjimečném provedení původní kompletní verze oratoria Svatá Ludmila. Tímto dílem chce festival uctít 100. výročí vzniku samostatného Československa. “Chceme uctít 100. výročí republiky velkým Dvořákovým dílem, v němž se snoubí jeho pokora, víra a neokázalé vlastenectví se schopností vidět dále za obzor nejbližších humen, vnímat svět a obohatit jej hudbou, která je bytostně národní a zároveň hranice přesahuje,” přibližuje inscenaci Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu. Svaté Ludmily se zájemci dočkají jak v pražském Rudolfinu, tak na venkovní scéně připravené na náměstí Jana Palacha

V programu Dvořákova Praha pak nechybí ani londýnský orchestr Academy of St Martin in the Fields či britské těleso Orchestra of the Age of Enlightenment. Do Prahy dorazí i Staatskapelle Dresden, která se s dirigentem Manfredem Honeckem a Bernardou Fink vrací na festival po dvou letech, i rakouská Camerata Salzburg. Mezi hvězdnými sólisty pak vyčnívají klavíristé Jevgenij Kissin a Valentina Lisitsa, houslistka Janine Jansen nebo klarinetistka Sharon Kam

Antonínu Dvořákovi ale nebude česká metropole patřit jen během festivalu, ale i v neděli 2. září, a to v rámci programu, během něhož si přijdou na své děti i dospělé. Připraveny budou výtvarné dílny i koncerty, které se uskuteční v zahradách Anežského kláštera. Chybět nebude Prague Cello Quartet, chlapecký sbor Pueri gudentes či cimbálová muzika od České filharmonie.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rudolfinum - Dvořákova síň nabízí i další akce

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!