Oblékala Adinu Mandlovou i první dámu. Legendu české módy Hanu Podolskou připomíná výstava

Oblékala Adinu Mandlovou i první dámu. Legendu české módy Hanu Podolskou připomíná výstava 

Salonu Hany Podolské, který byl v meziválečné době nejproslulejším módním salonem v Československu, se věnuje nová výstava v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. K vidění bude do 20. ledna příštího roku.

Salon Hany Podolské se vyznačoval vysokou kvalitou krejčovské práce, používáním luxusních látek a znalostí nejnovějších pařížských módních trendů. K jeho popularitě přispívala i podnikavost, obchodní duch a sympatická povaha majitelky.

Klientelu salonu tvořily převážně tehdejší celebrity, oděvy si zde objednávala mimo jiné manželka Karla Čapka Olga Scheinpflugová, herečka Adina Mandlová či Nataša Gollová, operní pěvkyně Jarmila Novotná nebo prezidentova choť Hana Benešová.

Modelový dům dámských toilet Hanna Podolská se vyvinul z malé krejčovské dílny, kterou založila a později rozšířila švadlena Johanna Vošahlíková, provdaná Podolská. V roce 1914 dílnu přestěhovala do centra Prahy a o rok později otevřela módní salon pro dámy v paláci Lucerna. Ve 30. letech se přestěhoval do dnešního paláce Adria.

Salon Podolská přežil druhou světovou válku, v roce 1948 byl znárodněn a později přičleněn k Módním závodům Praha pod názvem Eva. Hana Podolská v něm přesto pracovala až do své penze do roku 1954. Kontaktu se zaměstnanci podniku se poté nevzdala a dění v módě stále sledovala až do své smrti v roce 1972. Módní závod Eva zanikl v roce 1991, v povědomí veřejnosti však zůstal dodnes.

Součástí výstavy jsou aktivní zóny, ve kterých se návštěvníci seznámí s většinou materiálů vystavených modelů a můžou prozkoumat jejich strukturu. Také si mohou zkusit navrhnout svůj vlastní společenský oděv nebo si prohlédnout a případně sami přispět do alba pojmenovaného Šili jste u Podolské?.

Letní vycházkové šaty. Foto © František Vobecky, archiv UPM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Uměleckoprůmyslové museum v... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!