Deset architektonických skvostů z éry první republiky otevře na podzim Open House Praha

Deset architektonických skvostů z éry první republiky otevře na podzim Open House Praha 

Architektonicky významné budovy v hlavním městě z let 1918 až 1938 otevře na podzim organizace Open House Praha. Poslední neděli v září, říjnu a listopadu zájemci nahlédnou do desítky běžně nepřístupných budov.

Chtěli jsme, aby v programu byla zastoupena díla architektů působících v Československu, která nejlépe ukazují pestrost architektonických stylů té doby,” uvedla ředitelka pořádající organizace Open House Praha Andrea Šenkyříková.

V souvislosti se vznikem nového státu bylo zapotřebí vybudovat řadu staveb pro nově zřízené instituce. Do výběru jsme proto zařadili například budovy vzdělávacích institucí, reprezentativní ministerské paláce, tělovýchovná zařízení nebo moderní církevní stavby,“ upřesnila.

V neděli 30. září bude od 10 do 18 hodin veřejnosti přístupný Tyršův dům na Malé Straně, který byl postaven v letech 1921 až 1925 coby sídlo Československé obce sokolské.

Akce si připomíná sté výročí vzniku Československa, proto se v den výročí, 28. října, otevře sídlo ministerstva průmyslu a obchodu na Františku od Josefa Fanty s ikonickou skleněnou kupolí, dále Gočárův Dům zemědělské osvěty na Vinohradech, palác Metro na Národní třídě a řada moderních církevních staveb od předních architektů té doby, jakým byl Josef Gočár, Jože Plečnik či Pavel Janák.

Říjnové oslavy doplní komentované vycházky s architekty po vybraných pražských čtvrtích, speciální programy pro děti i prohlídky pro neslyšící.

Projekt zakončí zpřístupnění funkcionalistického skvostu – komplexu tzv. francouzských škol v Dejvicích od architekta Jana Gillara, které se uskuteční 25. listopadu. Vstup na prohlídky je zdarma.

Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Foto © Andrea Šenkyříková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!