Zadarmo do čtyř muzeí a galerií. ČT Art slaví 5. narozeniny

Zadarmo do čtyř muzeí a galerií. ČT Art slaví 5. narozeniny 

Televizní stanice zaměřená na kulturu ČT Art zahájila své vysílání před pěti lety. Své kulaté narozeniny oslaví během prvního zářijového víkendu, a to jak jinak než kulturou a uměním. V sobotu 1. září a v neděli 2. září můžete zdarma navštívit čtyři muzea i galerie ve třech českých městech – Praze, Ostravě a Brně.

ČT Art začala vysílat 31. srpna 2013 ve 20 hodin a prvním odvysílaným filmem se stal Alois Nebel. Od té doby uplynulo už pět let a vy si toto výročí můžete připomenout už o tomto víkendu. Půlkulaté narozeniny první české veřejnoprávní kulturní televizí stanice je třeba totiž oslavit s grácií. ČT Art připravila pro všechny příznivce kultury a umění velmi příjemný dárek. První zářijový víkend můžete využít bezplatný vstup do čtyř hlavních českých institucí spojených s uměním.

Do akce Oslavte umění ARTEM se zapojí Galerie výtvarného umění v Ostravě sídlící v Domě umění. V Brně budete moct zdarma navštívit Muzeum města Brna na Špilberku a v Praze pak Novou budovu Národního muzea a Národní galerii. Co pro to musíte udělat? Stačí přijít 1. či 2. září do jedné (nebo všech) institucí a na pokladně říct heslo "ČT Art" a pak si jen užívat bezplatný umělecký zážitek.

A co vás čeká?

ostravském Domě umění si můžete přijít prohlédnout aktuální výstavy Kdo je vítězem?, Spektrum: Vznik nového vizuálního jazyka GVUO a Píseň duše: Ruské realistické umění ze sbírek GVUO či František Jureček – Alois Sprušil: Nová galerie v nové republice. V neděli 2. září je od 15 hodin připravena komentovaná prohlídka výstavy Kdo je vítězem? s kurátorkou Yvonou Ferencovou.

V Nové budově Národního muzea v Praze můžete navštívit stálou přírodovědeckou expozici Archa Noemova či aktuální výstavu Světlo a život nebo Keltové. Stihnete také výstavy historické části muzea. Výstava deseti fotografií s názvem Ten okamžik připomíná deset okupačních příběhů. Alexander Dubček: V práci a mezi svými u příležitosti 50. výročí Pražského jara představuje v černobílých fotografiích politika s lidskou tváří, mezi lidmi, v práci i mezi svými nejbližšími.

Národní galerii si nenechte ujít stálé expozice věnující se umění 19., 20. i 21. století, ale ani nabídku aktuálních výstav. Soubor fotografií Invaze 68 je k vidění v rámci výstavy KOUDELKA: INVAZE 68 & archivní záběry Jana Němce. Josef Koudelka na nich zachytil intervenci vojsk Varšavské smlouvy do Prahy. Soubor patří mezi klasická díla poválečné reportážní fotografie.

Muzeum města Brna láká na výstavy Příběh loutky či Rok 1918 – co nám válka vzala a dala připomínající konec války a 100. výročí založení Československa. Expozice Rok 1968 v Brně očima cenzora přibližuje okupaci pomocí fotografií, plakátů s protiokupačními motivy či šanonů s dobovými dokumenty.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!