Pražská Galerie Arcimboldo představí deset současných slovenských umělců

Pražská Galerie Arcimboldo představí deset současných slovenských umělců 

Tvorbu nejvýraznějších slovenských umělců střední generace ukáže pražská Galerie Arcimboldo. Výstava Slovenské národní povstání, která se otevře 29. srpna, odkazuje svým názvem na výročí této významné historické události.

Autorské výstavy mladých slovenských umělců nebo projekty, které vycházejí z historických paralel společného vývoje, se u nás objevují pravidelně, ale početnější přehlídka momentálně nejaktivnější generace nebyla, alespoň v Praze, už poměrně dlouho,“ vysvětlil důvod uspořádání výstavy její kurátor Radek Wohlmuth.

Tito autoři nejvíce ovlivňují jak slovenskou scénu, tak i její mezinárodní obraz. My výstavu s lehkou nadsázkou označujeme za takové malé národní povstání,“ dodal. To je důvod, proč se výstava otevře 29. srpna, tedy v den výročí SNP. Jde zároveň o připomínku státního svátku, který Čechům po rozdělení republiky vymizel z kalendáře.

Páteř výstavy tvoří obrazy a sochy, návštěvníci zde však naleznou i linoryt či výšivku. Náměty vystavených děl se netýkají pouze sousední země, ačkoli se národním motivům i stereotypům nevyhýbají.

Slovenské prostředí se u mě projevuje spíš podprahově, třeba tím, že se věnuji figurativní malbě, která má v našem regionu velkou tradici, na rozdíl třeba od USA,“ uvedl vystavující malíř Andrej Dúbravský.

Kromě něj jsou na výstavě zastoupeni Viktor Frešo, Ivana Šáteková, Alexandra Barth, Matúš Lányi, Michal Černušák, Erik Šille, Katarína Janečková, Ján Vasilko a Ján Zelinka. Jejich tvorba bude k vidění do 10. října.

Dílo Viktora Freša. Foto archiv Galerie Arcimboldo

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!