Den Videa 1989/2018 se pokusí o rekonstrukci první výstavy českého videoartu před sametovou revolucí

Den Videa 1989/2018 se pokusí o rekonstrukci první výstavy českého videoartu před sametovou revolucí 

V červenci roku 1989, pár měsíců před sametovou revolucí, se v pražském Parku kultury a oddechu Julia Fučíka (dnešní Výstaviště v Holešovicích) uskutečnila první skupinová výstava českého videoartu Den Videa. Ta bude letos 4. září na jeden den zrekonstruována.

Chceme vzdát hold prvním, dosud téměř neznámým, krokům elektronického obrazu v předrevolučním Československu,” popsala důvod uspořádání výstavy studentka FAMU a vnučka představitele českého videoartu Radka Pilaře Adéla Komrzý, která o tomto uměleckém směru natáčí dokument s názvem Viva Video, Video Viva. Jednodenní výstava bude důležitou součástí jejího filmu.

Prezentace a projekce v roce 1989 proběhly z ekonomických a technologických důvodů jen jeden den. Aktuální Den Videa 1989/2018 nebude doslovnou muzejní rekonstrukcí, ale událostí odehrávající se v totožných kulisách na pražském Výstavišti. V čase konání výstavy se zde bude konat otevřená diskuze o okolnostech vedoucích k opomíjení této linie v tvorbě elektronického obrazu,“ uvedl kurátor výstavy Martin Mazanec.

Na výstavě se před 29 lety prezentovalo dvanáct děl, letos se zde představí tvorba jedenácti umělců včetně již zesnulého Radka Pilaře, který je veřejnosti známý spíše jako tvůrce postaviček Večerníčka, Rumcajse, Manky a Cipíska.

Tehdejší výstava bez hlavního umělce

Umělec koncem 80. let založil při Svazu výtvarných umělců obor Video a těsně před pádem socialismu inicioval Den Videa, ačkoli se ho ze zdravotních důvodů sám nemohl zúčastnit. „Jsem tady za správnýho videistu. Mám na monitoru připojený srdce. To připojený srdce na monitor je ten nejlepší příklad užitýho a užitečnýho videa – videa pro výstavu,“ napsal z JIP v Nemocnici Bulovka v době výstavy, kdy byl hospitalizován po infarktu.

Byl mi necelý jeden rok, když děda v roce 1993 zemřel. Po dvaceti pěti letech se dostávám do jeho ateliéru, kde jsou veškeré kazety, které natočil. Pouštím si jednu po druhé a skrze záběry se snažím půjčit si jeho oči. V archivu nacházím texty, deníky a zápisy, které od dědovy smrti nikdo nečetl,“ popsala přípravu filmu Pilařova vnučka Adéla Komrzý.

Na jednodenní výstavě 4. září si prohlédnete díla Radka Pilaře, Petra Skaly, Věry Geislerové, Reného Slauky, Václava Hodana, Romana Milerského, Tomáše Kepky, Pavla Scheuflera, Lucie Svobodové, Ivana Tatíčka a Jaroslava Vančáta.

Jaroslav Vančát, Diskuze, 1989. Foto archiv Dne Videa 1989/2018

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Výstaviště Praha Holešovice nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!