Staroměstské náměstí připomene společnou historii i současnost Česka a Slovenska

Staroměstské náměstí připomene společnou historii i současnost Česka a Slovenska  

Velkolepou oslavu 100 let od založení společného státu chystá Československý festival, který se uskuteční 8. a 9. září na pražském Staroměstském náměstí. Návštěvníky láká na bohatý hudební, taneční i divadelní program, jehož režii bude mít na starost jak česká, tak slovenská strana.

“Cílem festivalu je představit tradice, kulturu, řemesla a další oblasti života v České a Slovenské republice,” představuje koncept Československého festivalu šéf jeho organizačního výboru Jiří Král, “program připravujeme tak, aby se nenudili děti ani dospělí, Češi, Slováci ani cizinci.” Kromě hudby, tance a divadla se návštěvníci dočkají i setkání se známými osobnostmi či ukázek řemesel. Akce je navíc dostupná zcela zdarma. 

Slovenská strana se bude prezentovat nejen na Staroměstském náměstí, ale rovněž v prostorách Betlémské kaple, kde vyroste třeba dobové holičství či módní salón. Chybět nebude ochutnávka vína ani jiných místních produktů. Staroměstském náměstí pak rozezní koncerty nejrůznějších žánrů. Je libo folklorní vystoupení, kramářské písně nebo jazz, swing a rock? Není problém. Na festivalu vystoupí třeba Žlutý pes, Vladimír Mišík & Etc, Družina či slovenští Fast Jazz Band.  

“Ve spolupráci s městem Bratislava se ze Slovenska na Československém festivalu představí to nejlepší z oblasti cestovního ruchu od Tater k Dunaji,” upřesňuje Klára Badinková ze zahraničního zastoupení cestovního ruchu Slovenska. Zatímco Betlémská kaple bude patřit Slovensku, české a moravské kraje se budou prezentovat kromě náměstí také v Karolinu Univerzity Karlovy.  

Na své si přijdou i vinaři. Součástí akce totiž bude i třetí ročník festivalu Wine & Art, jenž spojuje víno s výtvarným uměním. “Je to vlastně procházka galeriemi v Praze 1 spojená s ochutnávkami vín od českých a moravských vinařů a hudebními vystoupeními,” dodává Jiří Král. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!