Prezidentský vlak po 4000kilometrové jízdě přijel do Prahy

Prezidentský vlak po 4000kilometrové jízdě přijel do Prahy 

Během následujících tří týdnů bude v prostorách Masarykova nádraží v Praze k vidění unikátní Prezidentský vlak. Ten se do hlavního města vrátil po dvouměsíční jízdě, při níž objel čtrnáct českých a slovenských měst.

Do 19. září si v areálu historického depa a dílen na Masarykově nádraží v Praze můžete prohlédnout vozy, které v různých etapách vozily československé prezidenty. Souprava vlaku byla sestavena u příležitosti stého výročí vzniku Československa.

Vlak vede lokomotiva zvaná Ušatá a tvoří ho salonní vůz T. G. Masaryka z roku 1930, salonní vůz Františka Ferdinanda d‘Este z roku 1909, který používali i českoslovenští prezidenti, a salónní vůz Salon 001, vyrobený pro československé prezidenty v roce 1968. Připojen je také vůz z roku 1931, kde najdete výstavu věnovanou cestování československých prezidentů po železnici.

V Praze bude vlak zdarma prezentován po tři týdny. V areálu na Masarykově nádraží se návštěvníci na malé výstavě mohou seznámit s projektem Muzea železnice a elektrotechniky, které zde plánuje vybudovat Národní technické muzeum (NTM).

Na poslední cestu vyjede vlak do Českých Budějovic, kde se 20. září představí v rámci Národního dne železnice.

Foto archiv NTM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!