6 filmů lepších než jejich knižní předloha

6 filmů lepších než jejich knižní předloha 

Nestává se často, že by filmová adaptace byla lepší než samotná knižní předloha. Nicméně několik příkladů ve filmovém světě přece jen najdeme. Filmy jsou zkrátka velmi odlišným žánrem než literární díla. Často se na filmové plátno nevejde vše, co je v knize, nebo se jedná o věci, které by nebyly pro diváka atraktivní. Jako všude i zde existují výjimky. Kniha stála za nic, ale film byl skvělý nebo alespoň lepší.

1. Forrest Gump

„Běž, Forreste! Běž!“ Kdo by neznal klasický film 90. let. S klidem bychom jej mohli zařadit do žebříčku filmů, které můžeme vidět stokrát a neomrzí nás. Málokdo však ví, že film vznikl podle stejnojmenné knihy Winstona Grooma. A ačkoliv je filmový Forrest Gump na ČSFD prvním nejoblíbenějším filmem a druhým nejlepším filmem, kniha tolik úspěchů nesbírá. Bizarními příběhy a příhodami Forresta se kniha jen hemží, autor to však občas trochu přehání, což čtenář vnímá spíše jako otravné než zábavné a šokoující. Naopak režisér Robert Zemeckis vybral z knížky to nejlepší, čímž vytvořil jeden z nejlepších kinematografických počinů.

2. Hvězdný Prach

Na první pohled to vypadá jako další obyčejná pohádka. Druhý pohled odkrývá fantastickou podívanou plnou milého humoru, neotřelého scénáře a vtipných scén a hlášek, završenou notnou dávkou poetičnosti. Stejnojmenná kniha Neila Gaimana to vše postrádá, najdeme zde sice několik rozdílů s filmovým zpracováním, ale stále se jedná o adaptaci. Knížka není vyloženě špatná, nicméně film je mnohem lepší. Knižní příběh je nedotažený, málo propracovaný a uspěchaný.

3. Zápisník jedné lásky

Knížky Nicholase Sparkse jsou romantické a srdcervoucí, a to není pro každého. Ačkoliv jsou všechna jeho díla lidově řečeno ‚na jedno brdo‘, jedna z nich dokázala oslovit širokou veřejnost, čtenáře i mimo tradiční cílovou skupinu. Jedná se o Zápisník jedné lásky. Slávy se tato kniha dočkala zřejmě až po natočení filmu s Rachel McAdams a Ryanem Goslingem v hlavních rolích. Při sledování jejich extrémně dojemného a romantického příběhu musí roztát každé srdce. Některé věci zkrátka fungují lépe na plátně než na papíře.

4. Padesát odstínů šedi

Ano, film není zrovna kinematografickým skvostem. Ale pokud máme srovnat knižního sourozence, je třeba zdůraznit, že filmový příběh je stokrát lepší. To, co se děje mezi Christianem a Anastasií, má ve filmu hlavu a patu. Jejich milostné chvilky jsou mnohem více sexy, ale zároveň si film udržuje určitou důstojnost. Kniha připomíná pouze potřebu vypsat se z neutuchající touhy po sexuálním dobrodružství.

5. Deník Bridget Jonesové

Novela Helen Fielding patří mezi chytře napsanou, vtipnou a oddechovou literaturu. Jenže pak přijde film a okouzlující Hught Grant a Colin Firth a všechny každodenní ženské problémy se najednou zhmotní do filmové Bridget Jonesové v těle Renée Zellweger. Když známe film, knížka nám najednou přijde méně vtipná. Tohle můžeme dávat za vinu Hollywoodu.

6. Kmotr

Kmotr je považován za jeden nejlepších filmů všech dob. Mario Puzo napsal skvělé, dokonalé dílo, jehož dokonalost přesáhl jen film. I zde se na úspěchu a velkoleposti filmu z velké části podepisují herecké výkony. Al Pacino a Marlon Brando se stali nedílnou součástí dechberoucího filmu Francise Forda Coppola, který získal řadu ocenění včetně Oscara a Zlatého glóbu za nejlepší snímek.

Jaké filmy jsou podle vás lepší než knížka, podle které byly natočeny?

Foto: Paramount Pictures


| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!