Podzimní hrátky 2018 návštěvníkům ukážou, jak se žilo ve středověku

Podzimní hrátky 2018 návštěvníkům ukážou, jak se žilo ve středověku 

Léto a prázdniny se blíží ke konci a všechny děti školou povinné se už chystají usednout zpátky do svých lavic. Zpříjemněte si začátek školního roku na 8. ročníku festivalu Podzimní hrátky, který se koná v sobotu 22. září od 13 hodin u Písecké brány na Praze 6.

Podzimní hrátky, festival určený rodinám, které se chtějí chytře bavit, se tento rok koná již po osmé a stejně jako každý rok přenese všechny návštěvníky do dob minulých. Letos všichni vyrazí do středověku. Přijďte zakončit léto hravě. Festival s podtitulem „Středověké legendy“ nabídne i bohatý program vhodný pro děti nejrůznějších věkových kategorií, ale i rodiče a prarodiče. “Výjimečnost našeho festivalu tkví v tom, že si děti, ale i dospělí mohou na vlastní kůži vyzkoušet, jak se žilo v různých dobách, na různých místech. Děti se přenesou do historie, o které se učily nebo budou učit ve škole,” říká za pořadatele Vladana Rýdlová, ředitelka festivalu.

Podzimní hrátky 2018 odstartují v sobotu 22. září ve 13 hodin vystoupením potulných kejklířek v podání tanečně-divadelního uskupení Holektiv. O tipy na nejlepší knihy pro každý věk se podělí projekt Rosteme s knihou. Pro všechny malé i velké knihomoly bude připraven Bibliobus Oskar. Kdo nechce zůstat jen u čtení, ale plánuje jednou rozjet spisovatelskou kariéru, může zamířit na literární workshopy. Středověké komiksové dílny se spisovateli Klárou Smolíkovou a Jiřím W. Procházkou popíšou, jak se žilo v kůži a zbroji husitů či jak se pracovalo v dávných dobách řemeslníků.

Organizátoři myslí však i na manuální kreativce všeho druhu. Stanoviště Domu dětí a mládeže Prahy 6 odhalí, jak se budovala středověká města, pozve na návštěvu do středověké truhlářské dílny a umožní tvorbu vlastní pečeti. Pro všechny výtvarně nadané děti je připravený workshop vedený malířkami Evou Sýkorovou a Miladou Gabrielovou. Na něm si mohou děti vytvořit dobové oblečení či doplňky jako čelenky, koruny, šaškovské čepice či helmice.

Středověk zažijete na vlastní kůži během vyprávění příběhů a legend zkušené vypravěčky Markéty Holé a Dominiky Šindelkové z projektu Storytelling. Improvizovaná divadelní dílna s představením Tvrdá řehole podle svatého Benedikta ukáže, jak se žilo mnichům v klášterech.

Co by to bylo za středověké setkání bez šermířských soubojů a potulných kejklířů. O ruku spanilých dam se utkají šermíři ze spolku Alia tempora. Středověké písně i tance s dětmi nacvičí potulná žertéřka Alžběta Nováková ze studia Prostor 8.

K tanci i poslechu zahraje skupina ve svém oboru přímo královská. Uskupení BraAgas hrající historickou lidovou hudbu z mnoha koutů Evropy se může pochlubit hned několika prestižními oceněními, včetně hudebních cen Anděl a Apollo.

Festival Podzimní hrátky v Písecké bráně již po osmé navazuje na tradici tvůrčího dětského festivalu. Na programu se podílejí profesionální umělci a celopražské organizace, které se věnují kulturním a volnočasovým aktivitám. Děti i jejich rodiče tak mohou zábavnou formou získat nové poznatky, zážitky i autentické zkušenosti z období, které se váže k festivalovému tématu. Festival plný hudby, divadelních představení, tvůrčích dílen, sportovních aktivit a soutěží je ušitý na míru zvídavým dětem, které se rády pouštějí do nejrůznějších dobrodružství. Zrekonstruovaný barokní objekt Písecká brána v atraktivní lokalitě blízko Pražského hradu je oblíbeným kulturním a veřejně společenským centrem s dobrou dopravní dostupností. Podzimní hrátky 2018 se uskuteční v sobotu 22. září od 13 hodin do 19 hodin v okolí Písecké brány na Praze 6.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Podzimní hrátky 2018
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Písecká brána

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!