Haló, je to Země?, ptá se Tim Peake ve stejnojmenné knize plné fotografií z vesmíru

Haló, je to Země?, ptá se Tim Peake ve stejnojmenné knize plné fotografií z vesmíru90%

Kniha Tima Peaka s podtitulem Úžasné pohledy z Mezinárodní vesmírné stanice je především nádhernou vizuální podívanou. A zároveň tak trochu i deníkem autora z jeho vesmírné mise.

Tim Peake je astronautem Evropské kosmické agentury (ESA). Svou misi Principia dlouhou 186 dnů zakončil úspěšným přistáním na Zemi 18. června 2016 a následně o svých zážitcích a dojmech z pozorování naší planety vydal knihu Haló, je to Země, která na více než 240 stranách představuje unikátní sérii Peakových fotografií modré planety v denních i nočních podobách.

Tato kniha zachycuje mou osobní objevitelskou cestu. Nenašel jsem pouze planetu Zemi … ale objevil jsem také nadšení pro fotografii.

Fotografie vznikly z pozorovací kopule paluby Mezinárodní vesmírné stanice a jak sám autor říká, fotografovat v těchto neobvyklých podmínkách se musel nějakou dobu učit. Vždyť na ten správný záběr máte mnohdy jen vteřinu a pokud nevyjde, další příhodný okamžik může přijít i za dlouhou dobu. Připočteme-li k tomu specifické podmínky fotografování z vesmíru a potřebný čas a zkušenosti k výběru té správné techniky, nebyl to lehký úkol.

Výsledek za to ale stojí. Kniha je souborem unikátních fotografií z míst, o kterých si většina z nás může nechat jen zdát. Každou fotografii doplňují popisky a mapa polohy Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) při pořízení fotografie, stejně jako pocity a dojmy, které měl Peake při jejich pořizování. Stává se tak i jakýmsi jeho deníkem, při jehož čtení můžeme společně s autorem zažívat úžas nad novou perspektivou pohledu na naši planetu a náš život. “Zaskočilo mě, jak je zemská atmosféra mimořádně tenká - ta slaboučká vrstvička plynu přitom chrání vše živé a odlišuje naši planetu od pustých a nehostinných světů Marsu či Venuše. Rozhodl jsem se, že se o tu jedinečnou perspektivu místa, které je naším společným domovem musím podělit i s jinými lidmi.”

Často si představujeme, že náš svět je rozdělen na jednotlivé země a národy, ale když se na svou planetu podíváme z vesmíru, žádné hranice ani bariéry nevidíme. Jediné hranice, které můžeme pozorovat, stvořila příroda za 4,5 miliardy let trvání Země.

Při sestavování své knihy zvolil Peake řazení fotografií do tematických celků a začal pěkně od začátku. První kapitola Noc a den nám tak předkládá nepřeberné podoby východů slunce i noční snímky rozzářených měst. A snímků pořídil opravdu požehnaně. “Když Mezinárodní vesmírná stanice obíhá kolem Země, můžeme každých 24 hodin pozorovat 16 východů slunce… Země ukrývá spoustu tajemství a čím více času strávíte ve vesmíru, tím lépe je dokážete objevovat a obdivovat. Každý východ a západ slunce je jedinečný a svým způsobem neobvyklý.”

Další kapitoly se pak věnují horám a pouštím, sopkám formujícím krajinu, oceánům a řekám, ale i ledovcům, ledovcovým řekám či planktonu. Uvědomili jste si někdy, kolik odstínů modré může voda mít? A nejen jí… “Inkoust nebo led? Zmražené umělecké dílo.

Každý den tady nahoře vidím nové úžasné věci.

Peake píše: “Díky šestnácti obletům každého dne netrvalo dlouho a začal jsem mít dojem, že už planetu Zemi znám docela dobře.” Z Mezinárodní vesmírné stanice lze dohlédnout přes 1000 kilometrů jakýmkoliv směrem. “Pozorování Země z vesmíru je zvláštní mimo jiné tím, že obvykle lze pouhým okem jen těžko zahlédnout jakékoliv stopy lidského osídlení. V noci to však vypadá docela jinak. Podle osvětlení měst, dálnic a lidských staveb lze snadno sledovat, kudy lidé cestují a kde sídlí.” Přesto v knize nemohou chybět i denní záběry měst a velkoměst od Calgary, San Francisca či New Yorku, přes tajemnou krásu Gízy a Medíny, až po Londýn či Dublin.

Tim Peake se s námi v knize loučí sérií fotografií nazvaných Vesmír a domov. Společně s ním tak můžeme žasnout nad proměnami polární záře, východem “Mléčné dráhy”, či záběry kosmické lodi Sojuz.  

Tim Peake: Haló, je to Země? Úžasné pohledy z Mezinárodní vesmírné stanice. Computer Press, Brno 2018. Albatros Media a. s.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!