V Plzni se poprvé uskuteční úspěšný knižní veletrh Svět knihy

V Plzni se poprvé uskuteční úspěšný knižní veletrh Svět knihy 

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy se tradičně koná v Praze, kde se v květnu uskutečnil už 24. ročník. Letos poprvé událost proběhne dvakrát. Nově bude festival hostit město Plzeň. Akce se má stát regionální odnoží pražského festivalu. První ročník veletrhu a festivalu Svět knihy Plzeň můžete navštívit od 21. do 22. září v kreativní zóně DEPO2015.

Úspěšný mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha v příštím roce oslaví čtvrtstoletí svého konání. Proto asi bylo na čase, přivést na svět mladšího sourozence. Tím se stane Svět knihy Plzeň, který se bude v září konat vůbec poprvé.

„Akce by měla splňovat parametry svého názvu, mít mezinárodní rozměr a nabídnout vystavovatelům i návštěvníkům program a servis, na který jsou od Světa knihy zvyklí, byť v menším měřítku,“ představuje festival jeho ředitel Radovan Auer.

Nebude tedy chybět bohatý doprovodný program a samozřejmě spousta stánků vystavovatelů. Jelikož se akce koná na začátku školní roku, motto akce zní Literaturou ke vzdělání. Svět knihy Plzeň 2018 se tak zaměří na pořady a autory v žánru non-fiction a edukaci, na své si ale přijdou i milovníci beletrie.

Plzeňský Svět knihy se má stát regionálním partnerem pražského veletrhu. Podle Radovana Auera má Plzeň dobrou kupní sílu a díky projektu Evropského hlavního města kultury je zde kulturní zázemí. Kromě toho se zde žádná podobná akce nekoná. Svět knihy Plzeň 2018 proběhne v areálu kreativního prostoru DEPO2015. „Areál nabízí industriální osobitost a zároveň veškeré potřebné technické zázemí, prověřené celou řadou kulturních a společenských akcí,“ vysvětluje výběr ředitel Světa knihy.

Hlavní program, tedy jednotlivé expozice vystavovatelů, bude situován do tzv. Autobusové haly. V sousední hale se pak bude nacházet prostor pro ty, kteří si nebudou chtít stavět vlastní stánek. Ve spolupráci s knihkupectvím Kosmas bude doplněna knižní produkce vystavovatelů. Návštěvníci si tak mohou být jistí, že bude zajištěný široký výběr domácí i překladové literatury. Samozřejmostí budou také výhodné veletržní ceny.

Diskuze se zahraničními hosty i výstavy

Kromě již zmiňovaných hal plánují organizátoři celkem čtyři programové sály, ve kterých budou probíhat diskuze a vystoupí zde autoři domácí i zahraniční literární scény. Představí se ale i další osobnosti a literáti, například Josef Formánek, Jiří Grygar, Tomáš Sedláček a mnoho dalších.

„Ze zahraničí účast přislíbil například čínský disident Liao I-wu, dále momentálně nejoblíbenější švédský spisovatel Jan Guillou, dále Amir Or, izraelský básník a esejista, jehož dílo bylo přeloženo do čtyřiceti pěti jazyků, či známí polští autoři Mariusz Scygiel, Zbigniew Czendlik a Mariusz Surosz,“ dodává Auer. Organizátoři se také netají tím, že se s programem chtějí dostat, oproti Praze, více do města. Součástí festivalového areálu se tak stane například Plzeňský Prazdroj či prostor unikátních Loosových interiérů.

V rámci festivalu se chystá také výstava Pocta Rychlým šípům, která připomene letošní 80. výročí založení tohoto chlapeckého klubu. S populárním komiksem bude spojena také výstava Puňta: zapomenutý hrdina českého komiksu (1934–1942). Tím ale výčet výstav nekončí. Zastoupena bude i česká sportovní historie, a to výstavou Fotbal v undergroundu. Česko v komunistickém režimu představí expozice Příběhy 20. století.

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Plzeň 2018 se poprvé odehraje od 21. do 22. září v prostoru DEPO2015. Areál bude otevřen od 9 do 19 hodin a vstupné je 80 Kč, snížené 40 Kč a pro školní skupiny činí 20 Kč. Návštěvníci veletrhu budou mít zároveň vstup zdarma na výstavu 100PY.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Depo2015 nabízí i další akce

Místo konání: Depo2015

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!