Poruchu ADHD přiblíží nová inscenace Cirk La Putyka. Premiérově se představí v říjnu

Poruchu ADHD přiblíží nová inscenace Cirk La Putyka. Premiérově se představí v říjnu  

Porucha pozornosti s hyperaktivitou se stane základním námětem nové inscenace souboru Cirk La Putyka. Slibuje nejnovocirkusovější podívanou za několik posledních let.

Režie nové inscenace ADHD se ujal Rostislav Novák, kterému byla v dětství tato porucha diagnostikována. V nové hře se představí osm umělců z nejrůznějších koutů světa - z Finska, Venezuely, Kanady, Španělska, Belgie, Holandska i Francie - mezi nimiž nechybí jeden z nejlepších světových žonglérů, akrobaté na tyčích, cyr wheelu či kolečkových bruslích, tanečníci nebo akrobat visící za vlasy.

Představení chce kromě zábavy upozornit právě na poruchu ADHD, ale ne jako na onemocnění, ale také na novou kvalitu života. “Sám jsem byl jako dítě diagnostikován ADHD a jeden z mých synů je ADHD také,” vysvětluje režisér Rostislav Novák, “když ho vidím, jak dospívá, jak bojuje sám se sebou, se svým okolím, jak hledá své sny. Jak jeho tělo a hlava někdy reagují samy od sebe a on to nedokáže ovládat nebo pochopit. Řekl jsem si, že pro něj udělám projekt. Chci, aby pochopil, že ADHD není onemocnění, jak mnozí tvrdí, ale je to přednost. Nová kvalita života.” 

Premiéra inscenace proběhne 21. října v pražském prostoru Jatka78. Naplánováno je tak ještě dalších devět repríz. Že vzal inscenaci tvůrčí tým velmi vážně, ukazuje i fakt, že během její tvorby spolupracoval s psychology, terapeuty, psychiatry, neurology i s dětmi ze speciálních škol. “Půjde o příběh, který je inspirován skutečnými událostmi. Příběh autorský. Příběh, který se nechává inspirovat Torey Hayden, Emilem Zátopkem, Jean-Michelem Basquiatem a lidmi s ADHD, kteří žijí právě teď a tady,” říká Novák, “kdybych neměl ADHD, nikdy bych nedokázal vytvořit náš soubor nebo založit Jatka78. Nikdy bych nezačal sportovat ani malovat.” 

Inscenace není jedinou aktivitou, kterou kolem ADHD Rostislav Novák spolu se členy souboru Cirk La Putyka provádí. S platformou Hejbej se a tvoř navštěvují dvě základní školy, které se zabývají integrací dětí s poruchami chování do obyčejných tříd. “Děti navštívily naše představení, my jsme jim u nich ve školách ukázali, co děláme my. Pak jsem jim představil projekt ADHD, malovali jsme společně velká plátna. Platforma by měla pokračovat dále. Jejím cílem je ukázat rodičům a jejich dětem s ADHD nový cirkus jako příležitost k fyzické a myšlenkové kreativitě,” přiblížil spolupráci Novák.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jatka78 nabízí i další akce

Místo konání: Jatka78

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!