Čeká Prahu největší česká operní událost roku? Pod širým nebem se na Vypichu odehraje opera Nabucco

Čeká Prahu největší česká operní událost roku? Pod širým nebem se na Vypichu odehraje opera Nabucco  

Bohatá výprava, nádherné kostýmy, uhrančivá hudba i výjimečné hudební výkony. Na to láká velkolepé ztvárnění opery Giuseppe Verdiho Nabucco, které proběhne 29. srpna pod širým nebem na pražském Vypichu.

Jedna z nejočekávanějších operních událostí tohoto roku slibuje velký sbor, který spolu s orchestrem a sólisty čítá celkem 120 účinkujících. Působivé masové scény a sborové výstupy doplní také pyrotechnické efekty a LED stěny, které nabídnou projekce i detailní záběry na jednotlivé sólisty. 

“Legendární operu v klasickém nastudování uvidí zdejší diváci v italském jazyce s českými titulky. Jedinečnost celého zážitku umocní i nádherné kulisy a kostýmy, které na sebe obléknou špičkoví operní umělci z Itálie, Ruska, Německa, Izraele, České republiky a Bulharska,” přibližuje promotér Denis Maizner, “na dirigentský stupínek se postaví přední dirigent Miloš Formáček. To vše je předpokladem k tomu, že se akce může stát největší českou operní událostí roku.”  

Italský hudební skladatel Giuseppe Verdi napsal operu Nabucco v roce 1842, kdy zhudebnil biblický námět ze Starého zákona. Vypráví v ní příběh, kdy Babyloňané pod vedením krále Nabuchodonozora (zkráceně Nabucco) vtrhávají do Jeruzalému, kde ničí Šalamounův chrám a židovský národ odvádí do zajetí. Bůh židů Jehova na krále kvůli tomuto kroku sesílá kletbu šílenství. Ten tak musí čelit třeba intrikám své domnělé dcery Abigail.  

V inscenaci vystoupí italský tenorista Paolo Lardizzone, sopranistka Iordanka Derilova s německo-bulharskými kořeny i  rusko-izraelský Serguei Nikitine. Českou operní scénu pak bude reprezentovat Richard Haan, František Zahradníček, Barbora Polášková, Tomáš Brázda a Anna Klamo. “V době vzniku opery se dílo stalo vyjádřením touhy italského národa po nezávislosti. Jednou z nejznámějších písní celého díla je takzvaný Sbor Židů. Není to však jen skladba, ale téměř modlitba. Vlastně se dá říci, že celá opera Nabucco je jedna velká modlitba lidí, kteří jsou v nouzi, ale věří, že bude líp,” dodává Formáček.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Vypich

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!