Euforii vystřídal šok. Sedm převratných dnů srpna 1968 přibližuje pražská výstava

Euforii vystřídal šok. Sedm převratných dnů srpna 1968 přibližuje pražská výstava 

Fotografie a letáky zachycující realitu srpnového týdne 1968 v české metropoli prezentuje panelová výstava před Muzeem hlavního města Prahy na Florenci (MMP). Pokrývá události od vpádu vojsk Varšavské smlouvy v noci z 20. na 21. srpna až po podpis moskevského protokolu a návrat československých politiků do vlasti 27. srpna.

Dobové fotografie od renomovaných autorů, jakým je třeba Jiří Všetečka nebo Bohumil Dobrovolský, ukazují návštěvníkům venkovní výstavy před hlavní budovou Muzea hlavního města Prahy mimo jiné dramatické momenty spojené s obsazováním hlavního města 21. srpna 1968, především dění u Československého rozhlasu na dnešní Vinohradské třídě.

Sovětské tanky nad zbytky barikády před budovou Československého rozhlasu. Foto archiv MMP

Pozornost je věnována jak reakcím československé veřejnosti, tak i postojům vládnoucí komunistické strany, které se výrazně projevily především v uspořádání XIV. mimořádného sjezdu strany ve Vysočanech. Obrazy protestních průvodů a shromáždění Pražanů střídají letáky s výzvami proti násilnému vojenskému obsazení země.

V neposlední řadě je výstava také připomínkou tragických obětí srpnové okupace v hlavním městě. Krátce rovněž připomíná, co tomuto tragickému okamžiku v našich dějinách předcházelo – období pražského jara s jeho hlavními politickými exponenty. Zájemci si výstavu budou moci prohlédnout až do 2. prosince.

Protestní průvod Pražanů na Václavském náměstí. Foto Jiří Všetečka, archiv MMP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Muzeum města Prahy

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!