Nejnovější články » Umění

Komunistická propaganda vs. fake news. Brněnská výstava nabízí jiný pohled na události srpna 1968

23.8.2018,

Jak komunisté informovali o srpnové okupaci roku 1968 a jak tyto převratné události relativizují dnešní internetoví trollové? Netradiční připomínkou 50. výročí osudových dnů je výstava na brněnském hradě Špilberk, která se věnuje i uvolněné atmosféře šedesátých let a jejímu utnutí s nástupem normalizace.

Jednomu z letošních osmičkových výročí, 50 let od okupace Československa, se věnuje Muzeum města Brna novou výstavou Rok 1968 v Brně očima cenzora na hradě Špilberku. Osudný rok přiblíží prostřednictvím autentických fotografií a plakátů, ale i pohledem současných fenoménů fake news a dezinformací.

Návštěvníci mohou na výstavě usednout za stůl cenzora a přečíst si dobový tisk s články věnované okupaci. „Jsou psané tehdejší optikou, dnes působí až úsměvně,“ uvedl kurátor výstavy Martin Samson. Návštěvníci se dozvědí, co ve skutečnosti znamenalo véčko, ikonický pozdrav se zdviženým ukazováčkem a prostředníčkem do písmene V. „Mělo to být smluvené znamení kontrarevolucionářů – útok začne za dvě minuty,“ vysvětlil Samson.

Foto archiv Muzea města Brna

Samotná místa tragických událostí v Brně si zájemci prohlédnou v aplikaci na velké obrazovce s mapou města. „Každý se může podívat na svoji ulici a díky fotografiím a popisům zjistit, co se v ní událo,“ upřesnil Samson. Lidé si dále přečtou tzv. zvací dopis nebo si vyslechnou manipulativní vysílání z vysílačky Vltava. U velkoformátové koláže zjistí, co všechno tehdejší propaganda označovala za kontrarevoluční.

Expozice navozuje jak uvolněnou atmosféru 60. let díky designovým předmětům a dobové módě, tak i následné normalizační ochlazení. „Chceme ukázat, jaké měla okupace příčiny, ale i jaké s sebou nesla následky,“ dodal Samson. Výstava se věnuje i roku 1969, kdy se v moravské metropoli uskutečnily velké protesty proti okupaci, při nichž byla zastřelena Danuše Muzikářová a Stanislav Valehrach.

Foto archiv Muzea města Brna

Důležité místo má na výstavě i současný internetový trolling a manipulace. Přečíst si zde můžete řetězový e-mail plný dezinformací, z nějž nedávno citoval předseda KSČM Vojtěch Filip. Výstava chce upozornit na dnešní extremistické či konspirační weby a srovnat jej s někdejší komunistickou propagandou. Výstava je na Špilberku k vidění do 28. října.