Komunistická propaganda vs. fake news. Brněnská výstava nabízí jiný pohled na události srpna 1968

Komunistická propaganda vs. fake news. Brněnská výstava nabízí jiný pohled na události srpna 1968 

Jak komunisté informovali o srpnové okupaci roku 1968 a jak tyto převratné události relativizují dnešní internetoví trollové? Netradiční připomínkou 50. výročí osudových dnů je výstava na brněnském hradě Špilberk, která se věnuje i uvolněné atmosféře šedesátých let a jejímu utnutí s nástupem normalizace.

Jednomu z letošních osmičkových výročí, 50 let od okupace Československa, se věnuje Muzeum města Brna novou výstavou Rok 1968 v Brně očima cenzora na hradě Špilberku. Osudný rok přiblíží prostřednictvím autentických fotografií a plakátů, ale i pohledem současných fenoménů fake news a dezinformací.

Návštěvníci mohou na výstavě usednout za stůl cenzora a přečíst si dobový tisk s články věnované okupaci. „Jsou psané tehdejší optikou, dnes působí až úsměvně,“ uvedl kurátor výstavy Martin Samson. Návštěvníci se dozvědí, co ve skutečnosti znamenalo véčko, ikonický pozdrav se zdviženým ukazováčkem a prostředníčkem do písmene V. „Mělo to být smluvené znamení kontrarevolucionářů – útok začne za dvě minuty,“ vysvětlil Samson.

Foto archiv Muzea města Brna

Samotná místa tragických událostí v Brně si zájemci prohlédnou v aplikaci na velké obrazovce s mapou města. „Každý se může podívat na svoji ulici a díky fotografiím a popisům zjistit, co se v ní událo,“ upřesnil Samson. Lidé si dále přečtou tzv. zvací dopis nebo si vyslechnou manipulativní vysílání z vysílačky Vltava. U velkoformátové koláže zjistí, co všechno tehdejší propaganda označovala za kontrarevoluční.

Expozice navozuje jak uvolněnou atmosféru 60. let díky designovým předmětům a dobové módě, tak i následné normalizační ochlazení. „Chceme ukázat, jaké měla okupace příčiny, ale i jaké s sebou nesla následky,“ dodal Samson. Výstava se věnuje i roku 1969, kdy se v moravské metropoli uskutečnily velké protesty proti okupaci, při nichž byla zastřelena Danuše Muzikářová a Stanislav Valehrach.

Foto archiv Muzea města Brna

Důležité místo má na výstavě i současný internetový trolling a manipulace. Přečíst si zde můžete řetězový e-mail plný dezinformací, z nějž nedávno citoval předseda KSČM Vojtěch Filip. Výstava chce upozornit na dnešní extremistické či konspirační weby a srovnat jej s někdejší komunistickou propagandou. Výstava je na Špilberku k vidění do 28. října.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hrad Špilberk nabízí i další akce

Místo konání: Hrad Špilberk

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!