Podzimní a zimní sezóna přiláká do Prahy špičkové interprety vážné hudby. Víme, na které koncerty se můžete těšit

Podzimní a zimní sezóna přiláká do Prahy špičkové interprety vážné hudby. Víme, na které koncerty se můžete těšit 

Ačkoliv nám teploměr stále ukazuje tropické teploty, podzimní a zimní koncertní sezóna se nezadržitelně blíží. Zeptali jsme se proto jednatelky agentury Nachtigall Artists, paní Aleny Kunertové, na jaké koncerty se v té letošní můžeme těšit.

Blíží se podzimní a zimní sezóna… prozradíte nám, na jaké koncerty se v tomto období můžeme těšit?

Ano, určitě ráda. Do Prahy jsem pozvala několik svých velkých oblíbenců… Podzimní sezónu zahájí 5. 9. 2018 ve Smetanově síni Obecního domu Atalla Ayan a Simona Houda – Šaturová. Doprovodí je Symfonický orchestr Českého rozhlasu, pod taktovkou Roberta Tuohy. Brazilský tenor Atalla Ayan si záhy vybudoval renomé jednoho z nejvyhledávanějších pěvců své generace. Do Prahy se již velmi těší, což dokazuje i jeho vzpomínka na Prahu, kde poprvé zpíval na koncertě s Angelou Gheorgiu v říjnu 2013 ve Smetanově síni: „Prahu miluji! Bezvýhradně! Nádherné město se strašně milými lidmi. Rozhodně jedno z nejkrásnějších měst na světě!

15. 10. 2018 zavítá do Dvořákovy síně Rudolfina legendární umělec Daniel Barenboim, tentokráte ne jako dirigent, ale jako jedinečný interpret Beethovenových klavírních sonát.

5. 11. 2018 publiku ve Smetanově síni Obecního domu opět představíme dva úžasné mladé interprety Simone Piazzolu a Zuzanu Markovou, doprovodí je Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, pod taktovkou Francesca Ciampy.

15. 11. 2018 přijde asi nejočekávanější koncert sezóny!!!! Anna Netrebko & Malcolm Martineau!! Fenomenální sopranistka Anna Netrebko zahájí v listopadu 2018 turné, v němž bude po Praze pokračovat do Lyrické opery v Chicagu (2. 12.) a do newyorské Carnegie Hall (9. 12). V písňovém repertoáru slavných ruských skladatelů umělkyni doprovodí vynikající klavírista Malcolm Martineau. Tento koncert je ale již beznadějně vyprodán!

Máte k některému z nich nějaký osobní vztah nebo důvod, proč se těšíte právě na něj?

Ke všem interpretům… :=). Vždy se těším právě na ten nejbližší koncert. Samozřejmě, jsem velmi šťastná, že se v letošní podzimní řadě do Prahy opět vrací Anna Netrebko.

10. prosince představí charismatický basbarytonista Boris Prýgl na koncertu v sále Novoměstské radnice talentované mladé pěvce - své kolegy z Bavorské státní opery. Společně s ním vystoupí sopranistka Anaïs Mejías z Portorika, gruzínská mezzosopranistka Natalia Kutateladze, čínský tenorista Long Long a klavírista Alessandro Stefanelli z Itálie. Jak vlastně vznikl nápad uspořádat jejich společný koncert v Praze?

Již šest let spolupracuji intenzivně s Operním studiem Bavorské opery. Mezi absolventy patří Petr Nekoranec, nyní i Boris Prýgl. Každoročně, při příležitosti pražského a ostravského koncertu, si ředitel operního studia Bavorské státní opery vyposlechne i české talenty a těm nejlepším dává šanci ke dvouleté přípravě na světovou kariéru. A mimochodem, Bavorská státní opera je 5 let opakovaně hodnocena jako nejlepší operní dům na světě.

Česká sopranistka Zuzana Marková a italský barytonista Simone Piazzola sklízejí úspěchy při samostatných koncertech po celé Evropě. Společně představí 5. listopadu na pražském koncertu árie a dueta ze slavných italských oper. Zazní i slavná scéna Violetty a Giorgia Germonta z Verdiho opery La traviata, v níž se oba mladí umělci potkali na jevišti již na jaře 2017 v italském Palermu. Bude tento koncert teprve jejich druhým společným setkáním?

Ano, přesně tak. A na to druhé setkání se již moc těší…

Všichni interpreti připravovaných koncertů jsou uznávanými umělci vystupujícími na mnoha světových scénách (milánská La Scala, newyorská Metropolitní opera, Vídeňská státní opera…) a nositeli prestižních ocenění. Je tato skutečnost jediným klíčem, proč jste oslovili právě je?

Hodně cestuji, navštěvuji operní představení a koncerty. A pokud mne někdo z interpretů mimořádně zaujme, pozvu ho. Musím cítit tu mimořádnou energii na pódiu i v zákulisí… To je jediný klíč, kterým se řídím. Do Prahy by rádo mnoho oceněných interpretů, ale možnosti máme omezené.

Žijící legenda klasické hudby, dirigent a klavírista Daniel Barenboim, se do České republiky vrací opakovaně a to většinou v roli dirigenta. Naposledy jsme ho mohli vidět při nezapomenutelném provedení Smetanovy Mé vlasti na festivalu Pražské jaro v květnu 2017 s Vídeňskými filharmoniky. Na co se můžeme těšit na jeho říjnovém koncertu v pražském Rudolfinu?

Daniel Barenboim se v říjnu vydává na turné jako sólista a v jeho podání uslyšíme 3 nádherné Beethovenovy sonáty. Moc se na něj těším.

Koncerty se odehrávají v krásných koncertních sálech historické Prahy - ve Smetanově síni Obecního domu, na Novoměstské radnici či v Dvořákově síni Rudolfina, které zážitek z hudby bezpochyby umocňují. Podle čeho koncertní sály pro koncerty vybíráte?

Vybírám podle interpretů, programu…. V Novoměstské radnici pořádáme koncerty „talentů“.

Vraťme se ještě k 5. září, kdy se nám představí sopranistka Simona Šaturová (odbornou kritikou označována za “mozartovský zázrak”) a brazilský tenorista Atalla Ayan s výběrem oper italských mistrů. Na co všechno se můžeme v Obecním domě těšit?

Dva úžasní interpreti si připravili árie a milostná dueta z Verdiho Rigoletta, La traviaty, Masenettovy Manon….To samozřejmě není vše, více na našem webu www.nachtigallartists.cz. A radostný závěr koncertu bude patřit „Nápoji lásky“!!!

Agentura Nachtigall Artists, která je pořadatel těchto koncertů, stojí i za velmi zajímavým projektem - založila Spolek přátel hudebních talentů, který mladým českým umělcům usnadňuje nastartování jejich hudební kariéry. Můžete nám ho přiblížit?  

S podporou mladých umělců jsem začala již v roce 2006 a od té doby hledám po světě, koho z mladých, strmě stoupajících na pomyslný „Olymp“ představíme v České republice. Ruku v ruce s vyhledáváním po světě se snažím pátrat i doma. A s domácí podporou souvisí právě Spolek hudebních talentů. Zúčastnit se četných předzpívání, soutěží, prezentací, vytvořit kvalitní PR materiály, to je velmi nákladná záležitost. A mladý interpret většinou nemá finanční prostředky, aby kvalitně investoval do budoucnosti! Pro ty nejtalentovanější je tady náš „Spolek“ a samozřejmě i já osobně.

I když se zima může zdát ještě daleko… myslíte již i na speciální vánoční koncerty?

Já už myslím na ty v roce 2020, 2021…. Špičkoví pěvci se musí rezervovat s velkým předstihem!

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho krásných hudebních zážitků! Vstupenky na koncerty jsou k dostání v předprodeji sítě Ticketstream.

Foto: archiv agentury Nachtigall Artists

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!