Designblok slaví 20 let existence. Letos se rozšíří do Colloredo-Mansfeldského paláce

Designblok slaví 20 let existence. Letos se rozšíří do Colloredo-Mansfeldského paláce 

Je důvod k oslavě, říká ředitelka festivalu Designblok k letošnímu ústřednímu tématu. Kromě svého výročí akce připomíná i sto let od vzniku Československa. Od 25. do 29. října si práce předních designérů a návrhářů budou moci návštěvníci prohlédnout nejenom v areálu pražského Výstaviště, ale i v Colloredo-Mansfeldském paláci v centru.

Milujeme design a jsme rádi, že se mu v naší zemi daří. Dvacet let jsme věnovali jeho propagaci, propojování českých designérů s mezinárodní scénou, navazování spolupráce mezi tvůrci a průmyslem. Letos chceme oslavit český design a jeho soudobou kvalitu,“ uvedla ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Kromě hlavního prostoru na pražském Výstavišti v Holešovicích, kde bude v Průmyslovém paláci, na piazettě před palácem a v Lapidáriu Národního muzea více než 14 000 m2 výstav, bude otevřena řada galerií, pop-up shopů a showroomů po celé Praze.

Novinkou dvacátého ročníku je i otevření profilové výstavy v Colloredo Mansfeldském paláci. Jednotlivé instalace předních českých designérů i zahraničních autorů, kteří jsou s Designblokem historicky spojeni, představí různé přístupy k tvorbě, vnímání role designéra a jeho transformaci.

„Je to jízda, která nás pořád baví“

Vizuál letošního ročníku od Salima Issy a Martiny Černé zachycuje dvojici cyklistů na jediném kole, která znamená pohyb vpřed, odhodlání i nutnost empatie, vzájemného porozumění, ale i radosti z jízdy. „20 let Designbloku byla jízda, která nás stále baví a žene vpřed. Každým rokem se učíme. Oslavu připravujeme ve velkém stylu, hlavy skloněné, zaklesnutí do řídítek. Všichni, nejen ti dva jezdci na obloze,“ prohlásil kreativní ředitel Designbloku Jiří Macek.

Od komorní akce pro oborové profesionály a nadšence se Designblok vypracoval až k největšímu festivalu designu ve střední Evropě. „První ročník Designbloku měl celých 14 účastníků. Nejčastější otázkou, kterou nám tehdy návštěvníci i novináři pokládali, bylo: Co je to vlastně ten design?,“ doplnila Jana Zielinski.

Festival měnil rok co rok místa konání, uskutečnil se třeba v budově ČKD v Karlíně nebo v Grandhotelu Evropa na Václavském náměstí. Za svou historii přivítal v Praze věhlasné designéry, jako je Patricia Urquiola, Jasper Morrison, Edward Barber nebo Jay Osgerby.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!