Nejlepší výstavy roku 2018, které stále můžete navštívit

Nejlepší výstavy roku 2018, které stále můžete navštívit 

Výstavní rok 2018 byl ve znamení osmičkových roků, kterým vévodil rok 1918, kdy vzniklo samostatné Československo. Vybrali jsme sedm letošních výstav v Praze a Brně, které budou otevřené i v novém roce.

1. Hana Podolská, legenda české módy

Nataša Gollová, Olga Scheinpflugová, Hana Benešová nebo Jarmila Novotná. To je jen krátký výčet slavných osobností, které oblékala přední česká módní návrhářka v meziválečné éře Hana Podolská. V Uměleckoprůmyslovém museu v Praze si do 20. ledna můžete prohlédnout několik desítek jejích modelů ze třicátých a čtyřicátých let.

Více o výstavě zde.

2. TATA 30JS

V holešovickém Centru DOX vstoupíte do expozice zasvěcené třicetileté historii kapely Tata Bojs. Nejde však o klasickou retrospektivu – vývoj od konce 80. let do současnosti reflektují převážně nově vzniklá umělecká díla, autorem většiny z nich je frontman Milan Cais. Návštěvníky až do 4. března čeká rekonstrukce první zkušebny „pěšáků rock’n‘rollu“, reálné nahrávací studio i virtuální realita.

Více o výstavě zde.

3. Keltové

Příznivci dávné historie by si neměli nechat ujít výstavu v Nové budově Národního muzea, která seznamuje s duchovním i každodenním životem keltských kmenů. Expozice vychází z nejnovějších archeologických výzkumů a poprvé veřejnosti prezentuje jejich nálezy. Za zmínku stojí vzácný exponát opukové hlavy Kelta ze Mšeckých Žehrovic. K vidění bude do 24. února.

Více o výstavě zde.

4. Salm Modern #1: Možnosti dialogu

Výstava Možnosti dialogu, jejíž název odkazuje ke stejnojmennému snímku Jana Švankmajera, představuje významnou drážďanskou sbírku umění od mecenášů Eriky a Rolfa Hoffmannových. V Salmovském paláci na Hradčanském náměstí si do 1. prosince lze prohlédnout díla méně známých i světoznámých autorů, jakým je Andy Warhol, Keith Haring nebo Jean-Michel Basquiat. Ta jsou konfrontována s pracemi jejich českých protějšků, mimo jiné Krištofa Kintery nebo Josefa Bolfa.

Více o výstavě zde.

5. Koudelka: Invaze 68 & archivní záběry Jana Němce

Už jen do neděle 6. ledna budou ve Veletržním paláci k vidění ikonické fotografie Josefa Koudelky zachycující invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968, od které letos v srpnu uplynulo již padesát let. Klasické reportážní snímky na výstavě doplňují archivní záběry Jana Němce. 

6. Titanic v Brně

Staňte se jedním z pasažérů zřejmě nejslavnějšího parníku všech dob a nahlédněte do zrekonstruovaných kajut, kavárny, salonku i části strojovny Titaniku. Do konce března máte na brněnském Výstavišti možnost si projít prostory plavidla, které v dubnu 1912 kleslo na dno Atlantického oceánu. Výstavu doplňuje tuzemská stopa, která mapuje podíl Čechů a českých výrobků na lodi.

Více o výstavě zde.

7. Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava

Výběr uzavíráme rozsáhlou výstavou věnovanou nejzásadnějšímu jubileu letošního roku. Po několikaleté rekonstrukci se na konci října otevřela Historická budova Národního muzea a s ní i expozice mapující dějiny společného státu Čechů a Slováků. Návštěvníci se mohou těšit na originály významných dokumentů – Mnichovské dohody či Deklarace Hácha–Hitler, ale také na exponáty připomínající každodenní život. Prohlédnout si je můžete do konce června.

Více o výstavě zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!