Podivuhodný příběh fakíra sice překypuje dobrem, ale postrádá příběh, humor je potřeba hledat lupou a na drama zapomeňte

Podivuhodný příběh fakíra sice překypuje dobrem, ale postrádá příběh, humor je potřeba hledat lupou a na drama zapomeňte30%

Opravdu podivuhodný příběh, který se divákovi snaží předat jakási životní moudra a poselství. Je to úctyhodné poslání, ale také to poslední, co se na filmu dá ocenit.

Fakír, toužící utéct od svého života v Indii, se vydá do Paříže zbohatnout a najít svého otce. Místo toho najde ženu svého života. Přirozeně zafunguje klišé lásky na první pohled jako v každé průměrné romantické komedii, což jsme schopni odpustit vzhledem k tomu, že milostný příběh není v tomto případě tím hlavním. Nejedná se totiž o romantický film, nýbrž o drama, které má pravděpodobně nastat ve chvíli, kdy fakír usne v obchodě ve skříni, v důsledku čehož se dostává na velmi podivnou cestu napříč Evropou. Toť hlavní příběh, od kterého si divák slibuje dobrodružství ve stylu Cesta kolem světa za 80 dní, která sice nebyla žádným hitem, ale aspoň se u ní člověk dvě hodiny nenudil. Bohužel v důsledku krátké stopáže, do které se scénáristé snažili nacpat až příliš mnoho fakírových nedobrovolných cest a vlastně příliš mnoho všeho, se ve filmu nic moc neděje.

Hlavní pointou má být fakírova proměna z mladého naivního floutka v moudrého muže. Na své cestě totiž konečně pozná skutečné hodnoty života, jež se následně snaží divákovi vnutit až příliš násilnou formou. Dobro jednoduše z filmu sálá na všechny strany. Navíc množství barev, které se objevuje téměř v každé scéně a naprosto spontánní hudebně taneční čísla, která začnou ve chvílích, kdy je absolutně nečekáme, celkovému dojmu moc nepřidávají, a tak vše působí jako přeslazená, dobrem přeplácaná slátanina.

Pokus o takto ušlechtilý čin, kdy se film snaží vyškolit naši společnost a předat nám životní poselství, je tak to jediné, co se dá na filmu ocenit. Je hezké, že se film snaží předvést divákovi úplně všechno, ale v tomto případě se měla režie spíše držet úsloví v jednoduchosti je krása.

Od takto bizarního námětu, který je patrný už ze samotného názvu, očekáváme dostatečně bizarní scény, u kterých se jednoduše neudržíme a budeme padat smíchy ze židle. Místo toho se dočkáme jen hloupých scén, které v mnoha případech nedávají absolutně žádný smysl a k humoru mají asi tak blízko, jako má Země k Slunci. V důsledku nedostatku humoru to pak vypadá, že režie myslí celý film opravdu vážně.

Vtipné scény jsou až přehnaně mírné. V několika případech sice vykouzlí malý úsměv na tváři, ale většinu času divák spíše váhá, zda to mělo být vtipné, nebo se někdo jen spletl. Ale v důsledku dnešní doby, která dokáže i klasický humor stylu Přátelé nebo Simpsonovi zkritizovat a označit ho jako sexistický, homofobní, rasistický a celkově společensky nekorektní, se holt musíme držet zkrátka. Takže tyto rádoby vtipné momenty sice nikoho neurazí, ale ani nenadchnou.

Pokud toužíte po filmu na dobrou noc, je Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni tou správnou volbou. Pokud jste však zvědaví a chcete film opravdu vidět až do konce, zvolte raději místo popkornu karton Redbullů.

Kdy a kde dávají film: Podivuhodná cesta fakíra, který uvízl ve skříni

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!