5 pražských výstav k výročí osudového roku 1968

5 pražských výstav k výročí osudového roku 1968 

Přesně za dva týdny si připomeneme padesáté výročí nešťastných událostí srpna 1968. Nejen jim, ale i následnému vývoji v Československu se věnuje pětice výstav v hlavním městě. Podívejte se na náš výběr.

1. Sovětská invaze – srpen 1968

Nejenom invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, ale také následné události po sebeupálení Jana Palacha či oslavy hokejového vítězství nad Sovětským svazem na jaře roku 1969 zachycuje téměř dvě stě snímků, které si můžete do 30. srpna prohlédnout na Staroměstské radnici. Kromě profesionálních fotografů jsou mezi vystavujícími autory zastoupeni také amatéři.

2. Oldřich Škácha – Okupace 1968

Oldřich Škácha proslul především svými portréty Václava Havla a dalších významných osobností z oblasti politiky a kultury. Méně známé jsou jeho fotografie dokumentující osudový vpád vojsk v srpnu 1968. Tuto část jeho tvorby můžete od 15. srpna až do 16. září spatřit v Czech Photo Centre v Nových Butovicích. Výstavu doplňuje menší expozice snímků od veřejnosti, které kromě okupace zobrazují i běžný život tehdejší společnosti.

3. Srpen 1968 v Praze

Zlomové momenty srpnových dnů v roce 1968 v české metropoli mapuje prostřednictvím fotografií, plakátů a dalších exponátů venkovní výstava před Hlavní budovou Muzea hlavního města Prahy na Florenci, která bude zahájena 22. srpna a skončí až 2. prosince. Dozvíte se tak podrobnosti o neúspěšném pokusu reformních komunistů o demokratizační proces, který vyústil ve dvacet let trvající normalizaci.

4. Koudelka: Invaze 68 & archivní záběry Jana Němce

Ačkoli se proslulý fotograf Josef Koudelka před rokem 1968 reportážními snímky nezabýval, jeho snímky pořízené během několika osudných srpnových dnů se staly takřka symbolem této tragické události. Od 22. srpna budou k vidění ve Veletržním paláci společně s projekcí archivních záběrů Jana Němce. Výstavu poté mohou zájemci navštívit až do 6. ledna příštího roku.

5. Československý parlament v roce 1968

Kdo chce o roce 1968 získat hlubší informace, neměl by minout výstavu v Mytologické chodbě Valdštejnského paláce, kde sídlí Senát Parlamentu ČR. Expozice přibližuje pravomoci a kompetence Národního shromáždění, tehdejší zákonodárné instituce, a jeho fungování během srpnové okupace. Zdarma ji můžete zhlédnout do 9. září.

Foto © Bohumil Dobrovolský

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!