Srpnová invaze do Československa pohledem okupanta. Nový dokument brzy vstoupí do českých kin

Srpnová invaze do Československa pohledem okupanta. Nový dokument brzy vstoupí do českých kin 

21. srpna si připomínáme padesáté výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. O čtyři dny dříve – 17. srpna – vstoupí do české kinodistribuce dokumentární snímek Můj neznámý vojín, který se na smutnou událost dívá optikou jednoho z okupantů. Film tvoří převážně dosud nepublikované archivní záběry.

Režijní debut Anny Kryvenko nabízí nové možnosti, jak okupaci Československa v roce 1968 vnímat. „Prvotní inspirací vzniku filmu byla potlačená rodinná historie. Konkrétně historie mé vlastní rodiny. Na návštěvě v Ukrajině jsem našla alba, ve kterých byla ze starých fotografií nůžkami vystřižena jedna postava. Trvalo nějakou dobu, než jsem se dopátrala alespoň fragmentů příběhu, který se má rodina pokusila vymazat,“ vysvětlila vznik filmu režisérka.

Pomocí archivních záznamů rekonstruuje Kryvenko varianty toho, co mohl její prastrýc, coby součást okupačních vojsk, prožívat. Na tuto hlavní linii příběhu se nabaluje i komplexnější zkoumání témat moci, armády, post-traumatického syndromu u vojáků, ale také otázky soucitu a lidskosti.

Příběh mého prastrýce by mohl být příběhem kteréhokoliv z mladých vojáků, kteří v srpnu 1968 na tancích stáli. Byly to lidské bytosti v mašinerii války a globálních mocenských bojích,“ doplnila režisérka. Autorka v dokumentu nabízí i přesah do současnosti – přihlédla i k okupaci Krymu a probíhajícím bojům na východní Ukrajině.

Slavnostní premiéra snímku se uskuteční 17. srpna na střeše pražského paláce Lucerna. Film bude poté uveden na speciálních projekcích v Praze – v DOXu, Pragovce, v rámci Dokumentárního pondělí v kině Světozor a Kasárnách Karlín, později se objeví v České televizi a následně vstoupí do alternativní a online distribuce prostřednictvím projektu KineDok a portálu DAFilms.cz.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!