7 nejlepších animovaných filmů od Pixaru

7 nejlepších animovaných filmů od Pixaru  

Po čtrnácti letech se na filmová plátna vrací druhý díl fenomenálního animovaného filmu Úžasňákovi. Za jeho vznikem stojí jak jinak než studio Pixar, které se pyšní hned několika trháky. Na počest jsme se tedy rozhodli vybrat 7 snímků od Pixaru, které rozhodně stojí za připomenutí.

Americké studio Pixar zabývající se počítačovou animací označují kritici za jedno z nejlepších filmových platforem všech dob. Celkově vydalo 19 celovečerních filmů, za které získalo dvacet čtyři Oscarů a další ocenění. Jeho díla se dostala do žebříčků nejvýdělečnějších snímků vůbec. Jak jinak, animované filmy miluje přece každý z nás a ty od Pixaru nejsou jen tak ledajaké. Mají nejenom příběh, ale i duši.

1) Toy Story: Příběh hraček

Že by hračky nemohly mít svůj vlastní život? Mohou, a když se naskytne příležitost, tak si ho plnými doušky užívají. Kovboj Woody, kterého mluví Tom Hanks, se svou partou prožívá ve vůbec prvním snímku od studia Pixar nevídaná dobrodružství. Animovaná komedie z roku 1995 se těšila už v době svého vzniku veliké oblibě a o rok později získala Oscara v kategorii „Zvláštní ocenění“ za přínos, protože je prvním počítačově animovaným filmem. Toy Story má další dvě pokračování a čtvrtý díl bude uveden příští rok v srpnu.

2) Příšerky s.r.o

James P. Sullivan a Mike Wazowski jsou nejlepší přátelé. Jsou tzv. strašiči ve firmě Příšerky s.r.o., kde se vyrábí energie z dětského pláče. Jednoho dne do jejich světa pronikne malá holčička Boo a začne šílené dobrodružství, které nikdo z nich nečekal. Snímek získal Oscara za píseň „If I Didn´t Have You“ plus další tři nominace. V roce 2002 se stal nejprodávanějším titulem na DVD a obecně se setkal především s pozitivní kritikou. Marry Gibbs, která dabovala Boo, byla během natáčení ještě tak mladá, že si s ní tvůrci jenom hráli a nahrávali její zvukové projevy. Druhý díl s názvem Univerzita pro příšerky se na stříbrných plátnech objevil v roce 2013.

3) Hledá se Nemo

Jednoho dne „malý“ Nemo neposlechne svého otce a ztratí se. Jeho ochranářský otec Marlin společně se svou kamarádkou Dory, kterou namluvila Ellen DeGeneres, začnou Nema hledat. Na cestě si Marlin postupně uvědomí, že jeho syn už není malé dítě a že se v některých ohledech dokáže postarat sám o sebe. Snímek ukazuje otcovskou lásku a vztah mezi otcem a synem. Animátoři, kteří se na filmu podíleli, kromě kurzů potápění absolvovali ve škole hodiny o mořské fauně a flóře. Za první den uvedení Nema do prodeje se prodalo rekordních 8 milionů kopií. Film je věnován památce Glenna McQuinna, animátora, který se podílel na tvorbě snímku, ale zemřel v roce 2003 pár dní po jeho dokončení. Druhý díl s názvem Hledá se Dory byl uveden v roce 2016.

4) Úžasňákovi

Bob Parr, také známy pod jménem Mr. Úžasný, je bývalý superhrdina, který se rozhodl skoncovat se svou „prací“ a stal se úředníkem. Veškerý čas věnuje své manželce a třem dětem – dokud mu do života nevstoupí padouch Syndrom. Film byl uveden do kin v roce 2004 a režisérem a autorem scénáře je Brad Bird. Úžasňákovi jsou vůbec prvním filmem studia Pixar, kde jsou hlavními postavami lidé. Ve snímku se objevilo 95 různých druhů oblečení, se kterým animátorům radil krejčí. Druhý díl, který právě běží v kinech, se podle kritiků rovná tomu prvnímu a v některých ohledech je ještě lepší.

5) Vzhůru do oblak

Carl Fredrickson je vdovec, bývalý skaut a nevrlý prodejce balonků, který má od mala jeden sen – odletět do Jižní Ameriky. 78letý stařík už nevydrží nátlak majitele firmy, který chce, aby se přestěhoval, a se svým domem vyletí do oblak – pomocí tisíce balonků. S osmiletým klukem Rusellem, který se k němu neplánovaně připlete, zažívají úžasné dobrodružství v dosud neprobádané divočině. Snímek měl premiéru v roce 2009 při zahájení Festivalu v Cannes jako první animovaný film vůbec a vyhrál Oscara za nejlepší animovaný snímek roku. Podle tohoto filmu byla vytvořena i stejnojmenná počítačová hra. Režisér Peter Docter se nespokojil pouze s fantazií a s částí štábu se vypravil do Jižní Ameriky, aby animovaná verze džungle byla co nejautentičtější.

6) Ratatouille

Hlavního hrdinu, krysáka Remyho, už nebaví žít jako jeho rodina – na skládce. Chce být kuchařem ve vyhlášené restauraci a jíst jenom čerstvé, s láskou připravované jídlo. Shodou nešťastných náhod se dostane do Paříže, kde začíná jeho neuvěřitelný příběh plný vaření.  Snímek je pojmenovaný po francouzském pokrmu Ratatouille, což je dušená zelenina s bylinkami známá také pod názvem „římský hrnec“, což později Remy uvaří. Film byl uveden v roce 2005 a nakonec ho režíroval Brad Bird. Pro zmapování Paříže a její následnou animovanou podobu pořídil štáb přes 4500 fotek. Tvůrci filmu vytvořili v počítači 270 porcí jídel. Každé z nich bylo také připravené ve skutečné kuchyni, vyfotografované jako podkladový materiál a nakonec snězené.

7) Coco

Malý Miguel miluje hudbu a sní o tom, že se stane uznávaným hudebníkem jako jeho idol Ernesto de la Cruz. Jeho milující rodina však muziku nenávidí, a tak se shodou neuvěřitelných okolností Miguel vypraví do Říše mrtvých, aby dokázal svoji lásku k hudbě a odhalil všechna tajemství své rodiny. Snímek byl uveden v roce 2017 na Mezinárodním filmovém festivalu v mexickém Moreliu a v Mexiku se stal nejvýdělečnějším filmem všech dob. Coco se zabývá mexickou kulturou v kombinaci s posmrtným životem a stalo se vítězem ceny Critic's Choice Awards v kategorii nejlepší píseň za „Remember Me“. Film také vyhrál Oscara za nejlepší animovaný snímek roku 2018. Coco můžeme volně přeložit jako mýtického ducha, který se nachází v mnoha hispánských oblastech.

Připravila: Petra Sasínová

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!