Sedmý den LFŠ: Slam poetry exhibice

Sedmý den LFŠ: Slam poetry exhibice 

Už čtvrt hodiny před oficiálním začátkem akce byl Respekt stan plný až po okraj, ale z venku se stále hrnuly davy, které se těšily na představení poezie v netradičním světle. Zájem návštěvníků dokazuje, že se tento nový způsob osvědčuje a publikum nadmíru baví.

Přilákat celý stan lidí a narvat ho k prasknutí můžete třeba i tím, že přidáte cool slovo před poezii,“ zavtipkoval na úvod Ondřej Hrabal, organizátor a moderátor večera. Na pódiu přivítal hned šest soutěžících. První kolo otevřel Ing. Puding se svým výstupem o pravdě, dobrých věcech a titulech. Především díky svému specifickému přednesu si vysloužil vřelé přijetí v Uherském Hradišti.

Absolutně rozporuplné reakce ale vzbudil v řadách diváků další účinkující, Pan Václav. V průběhu jeho slamu totiž ani jedinkrát nepromluvil, ale i tak si publikum dokázalo vytvořit vlastní důvody ke smíchu. „Já vám tady řeknu skutečný příběh s neskutečnými lidmi. Víte, to jen proto, aby se v něm moji blízcí nehledali, i když v něm jsou,“ uvedla své představení Karin. Strhla pozornost naprosto všech přítomných a od mikrofonu odcházela za bouřlivého potlesku.

Hradišťáci se dočkali i své krajanky Lumi, která bosa přednesla svůj slovácký slam. Od tradic a krojů nás přenesl do současnosti Robert Netuka alias Tukan. Z reklamních sloganů, které všichni důvěrně známe, dokázal sepsat skvělý text, za nějž si odnesl téměř samé desítky. První kolo uzavřel mistr republiky z roku 2014 Anatol Svahilec se svou básní Lenin není aneb politický samohyb. Divákům v něm popsal svůj zážitek z návštěvy Moskvy.

Pomyslný most mezi prvním a druhým kolem vytvořil fenomenální, ale bohužel nesoutěžící Bohdan Bláhovec. Svou „asociačně improvizační technikou“ se inspiroval všude kolem, a tak promluvil o respektu i Respektu.

Druhý blok opět ovládl Tukan, který se vyzpovídal ze svého hrůzně nádherného výšlapu po rumunských horách. Anatol se představil jako rázný vedoucí na dětském táboře a u letních zážitků zůstala i Lumi, která si tematicky zvolila jako svou inspiraci vedra. Karin předvedla, že abecedu si můžete zapamatovat i mnemotechnicky, a ještě z toho může vyjít skvělý a nad míru vtipný slam. Pan Václav opět pobavil svou nekonvenční, místy absurdní tvorbou.

Letošní exhibici tentorkát vyhrál Tukan a jako nejlepší z nejlepších byl řádně oceněn velkou zmrzlinou, když už jsme na té Filmovce. Hned za ním si srdce porotců získal Anatol Svahilec a jako třetí se umístila Karin. Dočkali jsme se také epického politického přídavku o Andreji Babišovi.

Fotografie: Tomáš Hejzlar, archiv LFŠ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hvězda - Uherské Hradiště nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!