Nejnovější články » Filmové novinky

Pohled do světa cirkusu

3.8.2018,

Deset rwandských cirkusových talentů na cestě za představením pod hlavičkou pražského Cirku La Putyka. Dokument Cirkus Rwanda uvedli na Letní filmové škole režisér Michal Varga a producent Marek Novák jako doplnění k prvnímu vystoupení La Putyky v Uherském Hradišti.

Přípravu představení Hit – Tell The Difference, kde dochází ke spojení rwandských akrobatů a českého souboru La Putyka, mapuje dokumentární film Michala Vargy. Principál Rostislav Novák ml. se společně se štábem vydává do Rwandy, aby objevil akrobaty pro své vystoupení v Česku. I přes počáteční problémy, kdy se Novák bál malárie či pádu letadla, se do Rwandy dostávají a začíná náročný výběr nejlepších akrobatů. I když měl původně vybrat pouze šest rwanďanů, nakonec se s ním do Čech vrátí deset, mezi nimiž jsou sirotci i bezdomovci.

Sonda do procesu náročného zkoušení akrobatických prvků, ale i pouto, které se mezi akrobaty a Novákem utváří během celého dokumentu, působí velmi hřejivým dojmem. K premiéře představení došlo vloni během festivalu Letní Letná a soubor odehrál pouze do deseti představení.

Cílem La Putyky je secvičit s akrobaty vlastní technicky méně náročné vystoupení, se kterým by mohli cestovat sami. V rámci představení Hit – Tell The Difference se uspořádala sbírka, aby mohl vzniknout cirkusový kemp pro rwandské děti, které cvičily v nevyhovujících podmínkách.

Od nápadu k premiéře za čtyři roky  

„Ve Rwandě natáčelo mezi třemi a třinácti členy štábu,“ upřesňoval podmínky při tvorbě filmu Varga. „Měl jsem možnost natáčet ve více afrických zemích, ale Rwanda byla nepochybně nejpřívětivější k tomu, aby se zde točilo,“ dodal. Natáčení se neobešlo bez řady problémů, z nichž nejnáročnějším bylo shánění víz pro akrobaty. Cílem filmařů je dostat film na rwandský filmový festival, který proběhne v polovině září.

O Cirku La Putyka vznikly již dva televizní a jeden celovečerní dokument. Na podzim tohoto roku by se film měl objevit v tuzemské i zahraniční kinodistribuci.