Pohled do světa cirkusu

Pohled do světa cirkusu80%

Deset rwandských cirkusových talentů na cestě za představením pod hlavičkou pražského Cirku La Putyka. Dokument Cirkus Rwanda uvedli na Letní filmové škole režisér Michal Varga a producent Marek Novák jako doplnění k prvnímu vystoupení La Putyky v Uherském Hradišti.

Přípravu představení Hit – Tell The Difference, kde dochází ke spojení rwandských akrobatů a českého souboru La Putyka, mapuje dokumentární film Michala Vargy. Principál Rostislav Novák ml. se společně se štábem vydává do Rwandy, aby objevil akrobaty pro své vystoupení v Česku. I přes počáteční problémy, kdy se Novák bál malárie či pádu letadla, se do Rwandy dostávají a začíná náročný výběr nejlepších akrobatů. I když měl původně vybrat pouze šest rwanďanů, nakonec se s ním do Čech vrátí deset, mezi nimiž jsou sirotci i bezdomovci.

Sonda do procesu náročného zkoušení akrobatických prvků, ale i pouto, které se mezi akrobaty a Novákem utváří během celého dokumentu, působí velmi hřejivým dojmem. K premiéře představení došlo vloni během festivalu Letní Letná a soubor odehrál pouze do deseti představení.

Cílem La Putyky je secvičit s akrobaty vlastní technicky méně náročné vystoupení, se kterým by mohli cestovat sami. V rámci představení Hit – Tell The Difference se uspořádala sbírka, aby mohl vzniknout cirkusový kemp pro rwandské děti, které cvičily v nevyhovujících podmínkách.

Od nápadu k premiéře za čtyři roky  

„Ve Rwandě natáčelo mezi třemi a třinácti členy štábu,“ upřesňoval podmínky při tvorbě filmu Varga. „Měl jsem možnost natáčet ve více afrických zemích, ale Rwanda byla nepochybně nejpřívětivější k tomu, aby se zde točilo,“ dodal. Natáčení se neobešlo bez řady problémů, z nichž nejnáročnějším bylo shánění víz pro akrobaty. Cílem filmařů je dostat film na rwandský filmový festival, který proběhne v polovině září.

O Cirku La Putyka vznikly již dva televizní a jeden celovečerní dokument. Na podzim tohoto roku by se film měl objevit v tuzemské i zahraniční kinodistribuci.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hvězda - Uherské Hradiště nabízí i další akce

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!