Klickova hra na emoce

Klickova hra na emoce70%

Ve středu dopoledne uvedla Filmovka v kině Hvězda jedno z nejkontroverznějších děl německé kinematografie. Celovečerní debut režiséra Rolanda Klicka pojmenovaný S tváří dítěte nezanechal v klidu snad nikoho z publika.

Snímek z roku 1968 popisuje život jedné z německých rodin, ve které se však není všechno tak úplně v pořádku. Jedenáctiletý Achim s naprosto chladnou hlavou zabije zdánlivě bez důvodu svou mladší sestru a provinile ukryje její tělo na šrotišti, v kufru jednoho z odstavených aut.

Když se Achimovi rodiče vrátí ze sobotního večírku, nastává hledání malé Katrin, která ovšem není k nalezení. Achim spolu s Monikou, sousedkou, jež měla sourozence hlídat, ale odjela na schůzku se svým přítelem, pomáhají v hledání, ale také si mezi sebou přehazují vinu jako horký brambor. Když se po několika lživých výpovědích malý Achim přizná a prozradí policii, kde svou sestru ukryl, policisté nalézají na šrotišti pouze auto, ale vevnitř nikdo není.

Achimovu otci totiž během všech různých výpovědí a okolností dojde, že vrahem je právě jeho syn, a vydá se na vrakoviště dříve, než se Achim dozná policistům. Tělo malé Katrin vezme a s chladnou hlavou jej nechá zlikvidovat ve štolách. Snímek až s mrazícím nádechem popisuje, jak chladně a prakticky bez zájmu rodina řeší vzniklou situaci.

Diskutovat s publikem přišel režisér filmu Klick

Po projekci byla pro návštěvníky připravena diskuze s režisérem Rolandem Klickem, který s nadsázkou a humorem odpověděl na všechny položené dotazy. „Když jsme točili scénu. Kdy má holčička přes hlavu igelitový pytel, snažil jsem se, aby bylo na place veselo. Možná právě proto nebylo vůbec těžké tuto scénu natočit,“ uvedl k jedné s kontroverzních scén. Prozradil také, že film natočil na motivy skutečných událostí. V šedesátých letech v Německu došlo k několika případům, kdy jeden ze sourozenců zabil toho druhého. „Osobně si myslím, že to způsobila spíš zvědavost než agrese,“ řekl Klick k vlně dětských vražd.

Foto: Roland Klick, LFŠ

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hvězda - Uherské Hradiště nabízí i další akce

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!