Odborný program na LFŠ nabídl přehled seriálů pro mládež, ale i diskuzi nad současným slovenským filmem

Odborný program na LFŠ nabídl přehled seriálů pro mládež, ale i diskuzi nad současným slovenským filmem 

Pátý den Letní filmová škola nabídla veřejnosti mimo jiné odbornou přednášku na téma Inventura slovenského filmu, ale také zamyšlení nad minulými i současnými seriály pro mladé.

Přehled tuzemských i zahraničních seriálů pro teenagery představila publiku ve stanu ČT dramaturgyně Kateřina Zalabáková s režisérem Janem Bártkem, kteří připravují nový seriál určený pro mladé s názvem Feed. Ten bude v deseti epizodách mapovat deset měsíců tří dívek a čtyř chlapců ze zlínského gymnázia. Momentálně je připravená asi polovina seriálu, na obrazovkách ČT by se měl objevit nejdříve v roce 2019.

Pohled na mládež se změnil až po druhé světové válce, kdy se začal vymezovat věk mezi dětstvím a dospělostí a bylo třeba uspokojit tuto cílovou skupinu. Co se tedy řeší v seriálech, které jsou určeny teenagerům, je celkem jednoduché zjistit, nejčastěji to jsou drogy, sex, nuda a alkohol. „Zajímavým příkladem je třeba seriál F. L. Věk, který ukazuje, jak se randilo na konci 19. století,“ uvedla k rozboru Zalabáková.

Mimo povídání o přípravách na novém seriálu dvojice srovnávala projekty z české i zahraniční produkce. Došlo tak k porovnání titulů jako Sněženky a machři či 90210 Beverly Hills.

Dobré období slovenské audiovize, které ale nemusí dopadnout dobře

Mimořádnou obrodu zažívá slovenská filmová tvorba, kde se objevuje stále více mladých talentů. Debatovalo se například o dokumentárním snímku Terezy Nvotové Mečiar, ve kterém zachycuje názory a postoje bývalého slovenského premiéra a předsedu Hnutí za demokratické Slovensko Vladimíra Mečiara. Snímek vyvolal vlnu kontroverze nejen v domácím prostředí.

Problémem slovenského filmu jsou hlavně chybějící ateliéry, ve kterých by se dalo natáčet, i přesto se všichni debatující shodli na tom, že krize v devadesátých letech přinesla i něco dobrého a byla inspirací pro současnou tvorbu. K obrození slovenské filmové scény dochází střetem střední generace a nové vlny mladých tvůrců, kteří do stereotypu vnášejí jiný úhel pohledu.

Foto: Debata o slovenském filmu, LFŠ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hvězda - Uherské Hradiště nabízí i další akce

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!