Sedmý den LFŠ: Současná slovenská poezie

Sedmý den LFŠ: Současná slovenská poezie 

V horký srpnový podvečer se v Literárním a divadelním stanu sešlo skromné publikum, aby vyslechlo mladé básnické talenty z řad našich slovenských sousedů. Čtení zorganizoval kulturní spolek Portus Litterarum, který má na svědomí celý literární program na letošní filmovce. Za sebou už mají diváci návštěvu Jáchyma Topola, který přivezl Citlivého člověka, nebo Jardy Konáše s novinkou Dominika.

Původně nás mělo vystoupit pět, ale nakonec jsme zůstali tři. Zbytek uvízl v Chorvatsku," prozdradil Michal Tallo. Zároveň uvedl prvního účinkujícího, Michala Habaje. Ten získal ocenění za nejlepší knihu roku od významného slovenského Deníku Pravda. Pro posluchače Habaj vybral úryvky ze sbírek Caput Mortuum nebo Michal Habaj. Novou knihu nazvanou Poezie má v plánu vydat na podzim. Jeden z úryvků pojednával o teroristovi „vykupiteli", jiné zase o politice nebo lásce a nelásce v dnešním světě.

Následoval ho Michal Tallo. Mimo psaní básní je redaktorem časopisu Vlna a spolupořádá festival Novotvar. Představil svou sbírku Antimita vydanou v roce 2016 a zároveň dodal, že na nový počin Delta se mohou fanoušci těšit na podzim. Jeho tvorba je na filozofická, možná až existenciální témata, která dokázal přednášet s opravdovou naléhavostí. Pojednává taktéž o normách a normalitě dneška, ale i o lásce.

Poslední vystupující byla básnířka Eva Tomkuliaková, která přivezla ve žluté složce básně ze svého debutu Sie forma, vydaného před čtyřmi lety. Zaměřuje se v něm především na ženy, jejich postavení ve společnosti, vztahy a očekávání. Nyní se chystá na novou sbírku s titulem Cudzie slová.  

Fotografie: Marek Malůšek, archiv LFŠ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hvězda - Uherské Hradiště nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!