Mezinárodní festival Divadlo opět oživí západočeskou metropoli. Láká na inscenace z Česka i ze zahraničí

Mezinárodní festival Divadlo opět oživí západočeskou metropoli. Láká na inscenace z Česka i ze zahraničí  

Výjimečné divadelní zážitky v podání evropských i domácích souborů. To slibuje již 26. ročník Mezinárodního festivalu Divadlo, který láká na sedm předních souborů z Lotyšska, Maďarska, Polska, Slovenska, Slovinska a Švýcarska i na osmnáct her reprezentujících českou divadelní scénu.

Festival Divadlo proběhne v Plzni ve dnech od 12. do 20. září. Pro návštěvníky chystá program plný českých i mezinárodních inscenací nejrůznějších žánrů. “Naší snahou je nabídnout festivalovému publiku pohled na moderní evropské divadlo v co nejširším spektru tematických i formálních přístupů,” vysvětluje ředitel Jan Burian, “silná je v letošním ročníku tendence k divadlu aktivního diváka, které vyžaduje pohyb či zapojení do hry.” 

Takovou inscenací bude i projekt Nachlass od tvůrčího týmu Rimini Protokoll a švýcarského divadla Vidy. Během ní se divák ocitne na návštěvě v pokojíčcích osmi skutečných lidí, kteří se z nejrůznějších důvodů připravovali na svou smrt. Může se s nimi tak pomyslně setkat v jejich nepřítomnosti. “Výsledkem je pozoruhodné, hluboce lidské setkání s někým, s kým už se ve skutečnosti setkat nemůžeme. Přestože diváci neuvidí jediného herce, jde o nesmírně divadelní zážitek,” přibližuje neobvyklou inscenaci dramaturg Michal Zahálka.  

Chybět nebude ani hra inspirovaná skutečným případem americké židovské rodiny Tajný život Friedmanových od krakovského Teatru Iudowého. “Vyšetřování případu zneužívání dětí a soudní proces, jehož jsou svědky, přivádí diváky na dotek rodinné tragédie, ale i k hlubším otázkám viny, trestu a také sociální psychózy,” říká o inscenaci, která pracuje s neobvyklou blízkostí herců a diváků, členka dramaturgické rady Jitka Sloupová. Slovinské národní divadlo doveze Ilias od Homéra originálně propojující hudbu, mluvené slovo, rytmus i pohyb. “Dvanáct herců stále přítomných na scéně nás provede historií trojské války, která se v druhé části inscenace stává symbolem absurdity válečného úsilí všech dob,” říká Kamila Černá, další z dramaturgů. 

Budapešťské divadlo Proton nabídne na festivalu hru provokativního maďarského režiséra Kornéla Mundruczóa Imitace života vyprávějící příběh exekutora, jenž přichází vystěhovat chudou ženu z jejího bytu. Lotyšské Národní divadlo doveze Čechovova Racka a Divadlo Andreje Bagára z Nitry tragikomedii Lidé, místa a věci režiséra Mariána Amslera. Z Bratislavy dorazí Divadlo Stoka s inscenací Postfaktótum. Českou divadelní scénu pak budou na festivalu reprezentovat soubory z pražského i brněnského Národního divadla, MeetFactory, Divadelní společnosti Masopust, divadla VOSTO5, Divadla Na zábradlí, Divadla Husa na provázku, Divadla Drak a dalších. 

V rámci doprovodného programu se pak mohou návštěvníci těšit na představení pod širým nebem, výstavy i workshopy. Jihočeské divadlo z Českých Budějovic doveze projekt Game - zážitkové divadlo s atmosférou třicátých let, kde se diváci ujímají rozmanitých postav z jednoho městečka. “Abyste zvítězili, budete muset řešit problémy své postavy a plnit její přání. Jak váš příběh dopadne, bude jen a jen na vás,” dodává Zahálka. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!