Druzí Úžasňákovi dělají čest svému jménu. V animovaném světě těžko hledají konkurenci i po čtrnácti letech

Druzí Úžasňákovi dělají čest svému jménu. V animovaném světě těžko hledají konkurenci i po čtrnácti letech 80%

Superhrdinové jako v Marvelovkách. Akční scény jako v Mission Impossible. Humor jako v nejlepších sitcomech. Úžasňákovi divákům znovu ukázali, že nejsou průměrná rodinka ani průměrný animák.

Před čtrnácti lety přišli zachránit filmový svět jedni z prvních moderních superhrdinů. Nepodepsal se pod ně ale Marvel ani DC Comics, ale studio Pixar. Režisér Brad Bird tenkrát natočil animovaný film, který viděl každý z generace Y snad tisíckrát, protože byl jednoduše úžasný. Byli to prostě Úžasňákovi.

Po takové normální rodince superhrdinů se ale na dlouho slehla zem. Malou nadějí byl pro nadšené diváky v roce 2005 Birdův krátkometrážní snímek Jack-Jack útočí. Příběh malého supráka ale pokračuje až po dlouhých třinácti letech. Na dobré věci se však prý vyplatí počkat. 

Druhý díl Úžasňákových navázal tam, kde skončil první a zároveň i pětiminutový Jack-Jack, u krtka a výslechu. Bob, Hellen, Dash, Violeta a Jack-Jack ale tentokrát udělají (alespoň z pohledu veřejnosti) takový nepořádek, že už je ani Rick Dicker nezachrání. I tak ale dostanou další šanci, nebo alespoň Hellen. Pan Úžasňák tentokrát musí ukázat, že je skvělý i ve vysvětlování matematiky a hlídaní batolete. Zvládne ale Elastička zastavit Hypnotizéra bez své rodiny?

I na Úžasňákových je co vylepšovat

Jednoduchou pointu diváci od animovaného filmu určeného primárně pro děti nejspíš očekávají, ale Úžasňákovi 2 nejsou klasická pohádka a v tomhle ohledu určitě měli na víc. V propracované animaci, vtipných scénách, u kterých slzí malí i velcí, a dramatickém pátrání po novém lumpovi se bohužel zoufale předvídatelná zápletka trochu ztrácí. Kdyby na dospělé diváky na konci čekalo alespoň malé překvapení, mohli by si tenhle dětský film totiž bez problémů pouštět místo Mission Impossible ke sklence vína. Teď jim ale bohužel všechno dojde během prvních deseti minut. To jim ale nebrání, aby se zbylé dvě hodiny úžasně bavili.

Bratři jménem Ratatouille a Ethan Hunt

Úspěch se nicméně dal předpokládat. Jednak Úžasňákovi navazují na ikonický první díl, a potom se na režisérskou i scénáristickou židli znovu posadil Brad Bird, autor kreslené superrodinky, ale také Ratatouille a Mission Impossible: Ghost Protocol. To vysvětluje mnohé. Jak geniálně vtipné scény typu Jack-Jack vs. mýval, tak ty akční, při kterých se tají dech, jako když Hellen otevírá Hypnotizérovu sluj. Bird se jednoduše stal zárukou toho, že se budou bavit velcí i malí, a to dokonce při stejných záběrech.

Kdo je Mimi šéf?

I když je možné, že rodiče si o trochu víc budou škodlivě užívat, jak se Bob alias Pan Úžasňák snaží postarat o celou rodinu. Tyto části filmu zároveň přinesly to, po čem mnozí toužili už u Mimi šéfa, ale bohužel to od něj nedostali. S nadsázkou podanou každodenní rodičovskou realitu. Ta zahrnuje například probdělé noci nad matematickou úlohou, která se, kdo ví proč, musí počítat jinak než před patnácti lety. Děti si zase určitě užijí záchranu rychlovlaku nebo nové superhrdiny. Jediné, na co si mohou všichni stěžovat, je, že víc prostou nedostala naše milovaná Edna Módní.

Konečně mohou diváci říct: „Naše očekávání se naplnila.“ Ti smělejší možná i, že druzí Úžasňákovi překonali i jejich nejdivočejší představy. Pixar si každopádně svým výročním dvacátým snímkem nadělil pěkný dárek. Těžko se ještě letos v kinech objeví lepší animovaný film. Úžasňákovi jsou jednoduše úžasní i po takové době a diváci mohou jen doufat, že na pokračování nebudou čekat dalších čtrnáct let.

Malý Bao

Ještě před tím, než se pětka superhrdinů objeví na plátně, se divákům představí krátkometrážní film Bao, který si stejně jako Úžasňákovi hraje s tématem rodičovství. Bao je totiž malý knedlíček, ale zároveň i dítě. Během několika minut se nám před očima přehraje příběh, který čeká všechny rodiče. Malý Bao vás okouzlí svou roztomilostí i pravdou, která se v něm skrývá, a tak ho neberte jako zdržení ale jako důstojného předskokana očekávaného animáku.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!