Šestý den LFŠ: Dílna virtuální reality

Šestý den LFŠ: Dílna virtuální reality 

Filmovka drží krok s dobou, a tak měli návštěvníci letos poprvé možnost vstoupit do světa virtuální reality. Vybrat si mohli ze dvou možností, jak se jí nechat pohltit. Zarezervovat si promítání jednoho z filmů od světových tvůrců, nebo se na to podívat z úplně jiného úhlu a zúčastnit se workshopu s podtitulem „od brýlí z kartonu k tvorbě vlastní virtuální reality“.

O tento workshop byl velký zájem, tak bylo nutné se zaregistrovat předem přes email. Nakonec se ho zúčastnilo něco přes dvacet lidí. Virtuální realitu přijeli do Hradiště představit odborníci z Institutu interaktivních technologií v Madeiře, Sandra Chamaraová a Marco Olim. „O tomto projektu jsme uvažovali asi tři roky. Děti hodně pracují s technologií, ale my chceme, aby ji také samy vytvářely, řekla organizátorka.

V úvodu jsme si řekli, co je to vlastně VR, a představili si části, které v průběhu dílny absolvujeme. Nejprve přišly na řadu brýle z kartonu. Každý z nás si obkreslil šablonu a začal vystřihovat. Tvorba připomínala hodinu geometrie a výtvarné výchovy zároveň. Někteří z účastníků se v této úloze vyloženě našli, jiní zápasili s každým záhybem, a nakonec nám tato část zabrala většinu času – více než hodinu a půl.

Všichni se těšili hlavně na tvorbu vlastního krátkého snímku, který jsme vytvářeli v programu Co Spaces. Stáhnout si jej může každý, na internetu je poskytnut zdarma a jeho ovládání je jednoduché. I přesto jsme dostali rady, jak z něj dostat co nejvíc a udělat snímek podle našich představ. Téma bylo jednoduché – superschopnost. Pod tímto pojmem si každý představil něco jiného, takže vznikly různorodé projekty s osobitými nápady. Všichni lektoři byli usměvaví, ve všem nápomocní a vstřícní ke každému dotazu či problému. Bylo to velmi příjemné prožití prvního srpnového dne.

Zájemci mohou až do konce LFŠ využít promítání filmů ve virtuální realitě. Na výběr jsou různé žánry od hororu přes dokument až po animovaný snímek. To své si vybere určitě každý a jde o velmi zajímavou zkušenost, kterou jen tak nezažijete.

Fotografie: Tomáš Hejzlar, archiv LFŠ 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Šestý den LFŠ: Dílna virtuální realityŠestý den LFŠ: Dílna virtuální reality
 

Mohlo by se ti líbit...

Hvězda - Uherské Hradiště nabízí i další akce

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!