Nemožně dobrá akce pokračuje. Cruisova mise znovu baví od začátku do konce

Nemožně dobrá akce pokračuje. Cruisova mise znovu baví od začátku do konce90%

Ethan Hunt po šesté přijme nadlidský úkol, aby mohl Tom Cruise vesele sprintovat po střechách, seskakovat z minimální výšky padákem a dráždit dopravní policii na Champs-Élysées. A zase to funguje perfektně.

Na tajného agenta plnícího nemožné mise čekal v pořadí už šestý test. Jak název napovídá, Hunt čelil následkům svých jednání v minulosti. A stejně jako v minulých dílech - a zvláště pak v Národu grázlů - jel na výjimečné akční vlně po celých 147 minut. Cruise si opravdu nezadá s těmi nejlepšími kaskadéry a ve svých šestapadesáti letech vymačkává z nemožné série maximum. A to i se slabší a předvídatelnou dějovou linkou a se skutečným mužem z oceli po svém boku.

Nezdařilá mise postavila agenta Ehtana Hunta (Tom Cruise) před novou, těžkou zkoušku. Jeho vinou se ocitnou ve smrtelném ohrožení vybraná světová velkoměsta. Při svém šestém úkolu střetává staré známé pomocníky i povědomé nepřátele. Ne každý chce ale totéž co on. Kladná a záporná role je přece pokaždé dána jen úhlem pohledu. Ten zlý a špatný však může nadobro změnit svět, jak jej známe.

Ačkoliv synopse pokračování Mission Impossible s podtitulem Fallout nastiňuje nejasné role na odvrácených stranách barikády, je průhlednost a jednoduchost ve scénáři asi největší slabinou akční krasojízdy. Skoro jako by tvůrci dávali najevo, že na takových malichernostech, jako je moment překvapení nebo zápletka, nezáleží, takže se můžou trochu odfláknout. Málokdy se tak stává, ale tady o ně skutečně příliš nejde. 

Cruise při pátrání po nebezpečném plutoniu podporuje známá dvojka Rhames-Pegg, a tak se do honiček, přestřelek a maskování vloudí tradičně i odlehčenější dialogy, vždy však povedené. Herec-kaskadér tentokrát demonstruje seskok HALO a ve finále také strhující akci s vrtulníky. Nezničitelný Tom znovu navýšil laťku a coby americký "James Bond" dává k podepsání přihlášku do nyní již kultovního klubu fanoušků nemožných misí. Vše ve scenériích Londýna, Paříže a Kašmíru. Čekají vás například motorky pod Vítězným obloukem nebo zdolávání skal v Himálaji.

Na scénu se vrací také výborná Rebecca Ferguson. Novým přírůstkem do týmu jsou pak Henry Cavill a okouzlující bílá vdova Vanessa Kirby. Vše spojuje dohromady vynikající hudba Zimmerova studenta Lorna Balfa - pochopitelně i s tradičním hudebním tématem Lalo Schifrina. Zajímavostí je pak občasná absence soundtracku v akčních scénách.

V možnostech svého žánru zkrátka Cruise a jeho parta nemají konkurenci. Stále totiž míří výš a navíc nedělají z ženských hrdinek nafukovací panny k sexuálním hrátkám, jako má ve zvyku zabiják Jejího Veličenstva. Agent EH06 totiž krajkové kalhotky k úspěchu nepotřebuje.

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Mission: Impossible - Fallout

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!