Hořká pravda ze severních Čech

Hořká pravda ze severních Čech60%

Volné pokračování dokumentu „Jeden rok“ Břetislava Rychlíka „Kamenolom boží“ přiblížilo divákům život deseti osob z Mostecka. Od Velikonoc 2004 mapoval po dobu jednoho roku osudy vinaře Váni, sedláka Rajtera, mladých satanistů či romské dvojice. Za zmínku stojí především konflikt zachycený na konci snímku mezi průkopníkem těžby uhlí inženýrem Petrovským a aktivistou Buřtem.

Tady nežij, tady to smrdí uhlím

V titulu se střetávají názory různě profesně i sociálně orientovaných obyvatel Mostu a Litvínova, u kterých probíhala a na mnoha místech ještě stále probíhá těžba hnědého uhlí. Zásah do krajiny je poznamenaný dlouhodobou těžbou, ale i přes to se zde daří například vinicím pana Váni.

Inženýr Petrovský ve snímku obhajuje prospěšnost těžby uhlí pro lidi i pro krajinu, ovšem jeho oponent Vladimír Buřt výrazně bojuje proti dalším zásahům do severočeských vesnic spojených s těžbou. V závěrečné scéně se všichni zúčastnění potkají u „Ďáblovy kaple“, velké zaklenuté hrobky, která je postavena v kopci a odporuje fyzikálním zákonům, stále se totiž boří. Zde proběhlo poslední setkání a diskuze všech, kteří se natáčení zúčastnili.

Po promítání v naplněném kině Mír přišla na řadu diskuze s režisérem Břetislavem Rychlíkem a přišlo i na otázky z publika. „Nejvíce mě mrzí to, že je naše země v rukou lidí, kterým je uplně lhostejné, co s ní bude,“ reagoval na otázky z publika. „A co si myslím, že je nejhorší? Obchodování s lidským strachem,“ dodal.

Snímek získal ocenění Viszegrádska cena na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět 2005 a také Zlatého ledňáčka za nejlepší dokument na Finále Plzeň 2005.

Foto: režisér Břetislav Rychlík, LFŠ

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!