Neobvyklé spojení slováckého folklóru a moderní hudby. Americká Dálava má ale i příběh

Neobvyklé spojení slováckého folklóru a moderní hudby. Americká Dálava má ale i příběh90%

Spojením slováckých folklórních písní a newyorské avantgardní hudby vzniká pro každého posluchače neobvyklý hudební zážitek. Kapela kolem zpěvačky Julie Ulehly a kytaristy Arama Bajakiama pod názvem Dálava působí především na území Ameriky či Kanady, několikrát však se svým uměním navštívili i Českou republiku. Koncert v rámci doprovodného programu Letní filmové školy odehráli poprvé s celou kapelou. Na svém kontě mají už dvě alba.

O Dálavě můžeme hovořit jako o jednom z hlavních hostů doprovodného programu v rámci LFŠ. V rámci odpoledního programu v Respekt stanu dvojici vyzpovídali Turek & Turek. Celý příběh Dálavy se začal psát společně s knihou Živá píseň (sborník slováckých folklórních písní, který sestavil Juliin pradědeček Vladimír Úlehla), která se k Julii dostala v roce 2011.

„Napadlo nás to, když jsme se přestěhovali do New Yorku, seděli jsme v prázdném novém bytě a listovali jsme v knize,“ řekla Julia ke zrodu nápadu. „Můj otec emigroval do USA v roce 1968 a nechtěl se už nikdy vrátit zpět, ani doma jsme nemluvili česky,“ zavzpomínala.

Spojení operní pěvkyně a kytaristy od Lou Reeda je zárukou kvalitní muziky

Kombinace americké češtiny, výborného hlasu a výrazného kytarového doprovodu poskytuje posluchačům opravdu vzácný zážitek. Ovšem nedělní koncert doplnili poprvé v ČR i ostatní členové seskupení, a to Peggy Lee (violoncello), Tyson Naylor (akordeon, klávesy), Colin Cowan (basa) a Dylan van der Schyff (bicí).

Do skromně zaplněného sálu jemně přišlo vstupem pro diváky celé seskupení v čele s Julií. Ihned, když se dostali na podium, rozezněl se sálem slovácký text s neobvyklým doprovodem. Nesmělé publikum se nejprve pohupovalo do rytmu, během večera se však nálada postupně přesunula k absolutnímu varu.

Julie několikrát během koncertu sešla z pódia mezi diváky a tancovala mezi nimi jako luční víla, a publikum to náležitě oceňovalo potleskem. Po poslední písni si nadšené publikum Dálavu vytleskalo zpět na pódium a jako poslední píseň rozezněla Klub Mír Na tej skale.

„Nečekal jsem, že mě to tak pohltí. Na koncert jsem se těšil, ale tohle jsem opravdu nečekal,“ okomentoval silný zážitek z koncertu divák Lukáš. „Neobyčejné spojení folklóru a moderní hudby vyvolalo v celém klubu neobvykle skvělou atmosféru,“ dodal ke koncertu.

Foto: koncert kapely Dálava, LFŠ 

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Rozhovor se skupinou Dálava v Respekt stanuJulia Ulehla
 

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!