5 nejlepších písní kapely Led Zeppelin

5 nejlepších písní kapely Led Zeppelin 

Pardubická Tipsport Arena se poslední den v červenci nesla na vlně melodií legendárního Roberta Planta v doprovodu Sensational Space Shifters. Hudebník proslul především jako člen ikonických Led Zeppelin. A právě o britské rockové skupině je náš další hudební výběr.

V roce 1967 založil Robert Plant kapelu Band of Joy. Jméno, které řada hudebních nadšenců vůbec nezná, se ale časem proměnilo v legendu z největších - Led Zeppelin. Ač populární, skončila rocková formace z Londýna už o 13 let později. Přesto za sebou nechala řadu geniálních písní. Které z nich obehrávají dokola fanoušci na dlouho hrajících deskách?

1) Dazed and Confused

Dlouhodobě středobod zeppelinského vesmíru. Píseň, kterou napsal americký písničkář Jake Holmes v roce 1967, adaptovala skupina v roce 1969 na svém debutovém albu. Výrazná byla hlavně v živém provedení, kdy kytarista Jimmy Page vyváděl při sólových částech dlouho přes běžnou stopáž. Psychedelické a epické.

2) Good Times Bad Times

Jednou si dole, jednou nahoře. Úplně první píseň na stejnojmenné desce představuje rebelství Led Zeppelin v celé své hudební kráse. Zapamatovatelný riff a zdánlivě oldschoolová dynamika dostala úplně nový rozměr a upozornila hudební kritiky, že je třeba s londýnskou čtveřicí počítat!

3) Stairway to Heaven

Naprostá klasika z roku 1971. Baladu Stairway to Heaven zná i naprostý nepřítel rockových písní ze 70. let. Ikonická skladba kapelu definitivně zařadila mezi dědictví britské hudební kultury. Osmiminutový opus magnum vyniká brilantním textem Roberta Planta a tradičně i sólovou kytarou Jimmyho Page. Stačí jen prvních pár tónů akustické kytary na začátku písně a už víte, že takhle zaručeně nebe vypadá.

4) Whole Lotta Love

Další z průlomových skladeb. Divoký, obscénní text se špetkou romance servírované s chytlavým riffem. I samotný Robert Plant vznik písně kdysi popisoval jako orgasmický zážitek, protože každý přece potřebuje lásku. Energický singl z alba Led Zeppelin II v březnu roku 2005 Q magazine dokonce umístil na třetí příčku ve svém seznamu 100 Greatest Guitar Tracks.

5) Babe I’m Gonna Leave You

Skladba číslo pět rozhodně nepatří mezi nejznámější kusy, ale má hloubku a plyne z ní neskutečný cit. Kytarista Jimmy Page se při tvorbě hlavní melodie inspiroval prací folkové zpěvačky Joan Baez, která stejnojmenou skladbu nahrála v roce 1962. Zeppelinská adaptace je srdceryvným přiznáním muže, který znovu potřebuje kdysi ztracenou svobodu. Přes svoji nezpochybnitelnou hodnotu ji ale magazín Rolling Stone paradoxně nazval nudnou nahrávkou, se kterou určitě nechcete ztrácet šest a půl minuty času.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!