5 nejslavnějších útěků z vězení. Realita, která přebije jakékoliv filmové triky

5 nejslavnějších útěků z vězení. Realita, která přebije jakékoliv filmové triky  

Na stříbrných plátnech mohou již několik dní zájemci zhlédnout pokračování snímku Plán útěku. Při té příležitosti vám nabízíme výběr těch nejslavnějších útěků z vězení, kterým nechybí zločin, dramatická zápletka ani nečekaná rozuzlení. Ale s něčím se od bijáku, kde vězně osvobozuje Sylvester Stallone, liší. Všechny se totiž opravdu staly. A jejich aktéři k tomu nepotřebovali ani kamery a střihače, ani nekonečné množství počítačových efektů.

1) Útěk z Alcatrazu 

Alcatraz je pevnost ležící na skalnatém ostrově uprostřed Sanfranciského zálivu v Kalifornii. Přísně střežená federální věznice na něm fungovala v letech od 1934 do 1963. Svůj trest si zde odpykával slavný Al Capone i bankovní lupič Floyd Hamilton, který byl komplicem populární zločinecké dvojice Bonnie a Clyda. Legendární věznice byla pokládána za pevnost, z níž nejde uniknout. I kdyby se někomu podařilo překonat přísná bezpečnostní opatření, byly zde stále ještě skály a především voda se silnými proudy obklopující celý ostrov. Přesto zde proběhlo 14 pokusů o útěk. Někteří vězni byli chyceni, někteří rovnou zastřeleni, jiný se vzdali sami.

Oficiálně zůstává Alcatraz vězením, z něhož se nepodařilo uniknout nikomu. Je zde ale jeden sporný případ, k němuž došlo v roce 1962, kdy z pevnosti unikli hned tři vězni. Ti si všimli ventilační šachty, kterou po dobu několika měsíců zvětšovali nejrůznějšími nástroji, hlavně jídelními příbory. Zvětšenou dírou se dostali do nepoužívané šachty, v níž po nocích připravovali svůj plán. Aby dozorci nepoznali, že nejsou ve svých celách, vyrobili si makety svých spících hlav z mýdla, toaletního papíru i sádry. Z budovy se jim podařilo uniknout přes střechu, přes vodu jim měl pomoci člun a nafukovací vesty, které si vyrobili z 50 pláštěnek. Od té doby o bankovních lupičích Franku Morrisovi a bratrech Johnovi a Clarencovi Anglinových nikdo neslyšel. Předpokládá se, že zemřeli na moři. 

2) Napolapitelný Alfred Hinds

Nepolapitelný nebo Houdini, tak se přezdívalo zloději Alfredovi Georgovi Hindsovi, jemuž se podařil kousek, který dříve nikdo nesvedl. Vězněn byl celkem 12 let. Za tu dobu se mu podařilo uniknout z přísně střežených věznic hned třikrát. Jeho první výzvou se stalo vězení v Nottinghamu, kde se mu podařilo dostat přes zamčené dveře i přes vysokou zeď. Právě díky tomuto kousku si vysloužil přezdívku Houdini, jelikož nikdo nepřišel na to, jak se mu to povedlo. 

Po 248 dnech na útěku byl opět zatčen. Soudní líčení, které následovalo, využil k přípravě dalšího útěku. Když byl eskortován k soudu a odešel na toaletu, doprovázeli ho dva strážní. Poté, co mu sundali pouta, podařilo se mu oba muže zavřít do kóje a zamknout visacím zámkem. Svobody si ale moc dlouho neužíval. Chycen byl na letišti o pět hodin později. Třetí útěk nastal po méně než jednom roce z Chelmsford Prison. Hinds po celou dobu nepřestával naléhat na poslance a příslušné orgány, že došlo k pochybení a že je nevinný. Nikdy se nepřestal snažit o očištění svého jména. 

3) Vražedný Ted Bundy 

Sériový vrah, násilník, nekrofil a vystudovaný psycholog. To byl Ted Bundy, který se přiznal k vraždě nejméně 30 žen, které po vraždě znásilňoval. Hovoří se ale až o stovce možných obětí. Ještě předtím, než byl definitivně odsouzen k trestu smrti, se mu podařilo dvakrát uniknout z vězení. Při čekání na soudní proces mohl Bundy navštěvovat knihovnu v Aspenu. A právě to využil pro svůj první útěk. Při jedné ze svých návštěv se mu podařilo vyskočit z okna, aniž by se vážně zranil. Proto dokázal výborně splynout s běžnými občany proudícími ulicemi. Vězeň unikal několik dní. 

Od té doby měl pouta i při návštěvě knihovny. I přesto se mu po sedmi měsících podařilo uprchnout znovu. Na stropě své cely si vyřezal díru, kterou se dostal do úplně jiné části budovy, prostřednictvím které pronikl do bytu žalářníka a vyšel na svobodu přímo hlavním vchodem. To, že uprchl, zjistili strážní až po 15 hodinách. Na svobodě si užíval díky nakradeným kreditním kartám, chuť vraždit se u něj však opět objevila. Stihl zabít ještě několik dalších dívek, než ho policie opět dopadla. 

4) Pilot Pascal Payet 

Pascal Payet byl odsouzen na třicet let za vraždu, ke které došlo při ozbrojené loupeži. Ve vězení se mu ale vůbec nelíbilo, a proto se rozhodl uprchnout. A to ve velkém stylu. Zapomeňte na čluny z pláštěnek. V roce 2001 uprchl z vězení v Luynes díky ukradené helikoptéře. O dva roky později pak navíc sám zorganizoval podobný kousek, aby pomohl utéct svým třem spoluvězňům. Chyceni byli o tři týdny později. 

Payet rozhodně nebyl bezproblémovým vězněm. Opakovaně si stěžoval na podmínky svého věznění a dokonce držel i hladovku na protest, že byl během 30 měsíců hned devětkrát přeložen do jiného vězení. Stal se totiž jedním z nejstřeženějších vězňů ve Francii a nesměl zůstat v jedné věznici déle než šest měsíců. Po útěku mu byl navíc jeho třicetiletý trest ještě o několik let prodloužen. Přestože byl označován jako někdo, kdo potřebuje skutečně důkladný dohled, podařilo se mu opět uniknout. Čtyři maskovaní muži unesli v Cannes helikoptéru i s pilotem a Payet opět unikl vzduchem. Ještě toho samého roku byl ale zadržen ve Španělsku. 

5) Český ‘klenot' Jiří Kajínek 

I Česká republika má v této oblasti svého známého reprezentanta. Jiří Kajínek, který je v dnešní době považován téměř za celebritu, byl v roce 1998 odsouzen za dvojnásobnou vraždu k doživotnímu odnětí svobody. Z vězení se mu podařilo uprchnout hned několikrát. Nakonec mu však nepomohl žádný z útěků, ale prezident Miloš Zeman, který mu udělil milost, která se stala jeho propustkou na svobodu. 

První útěk nebyl nijak dramatický. Seděl tenkrát za loupežné přepadení policistů. Když mu ředitel věznice na doporučení vězeňské komise přerušil výkon trestu na tři dny, Kajínek se do vězení nevrátil. O čtyry měsíce později spáchal vraždy, za které byl odsouzen na doživotí. Podruhé utekl Kajínek z vazební věznice v Českých Budějovicích, uprchnout se pokusil rovněž z vězení ve Valdicích, ještě v areálu byl však opět zadržen. Největší kousek předvedl až v roce 2000, kdy se mu jako jedinému vězňovi podařilo uniknout z věznice Mírov. 

Foto: Wikipedia

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!