Druhý den LFŠ: Viděli jste někdy něco takovýho?

Druhý den LFŠ: Viděli jste někdy něco takovýho? 

Na Letní filmové škole už jako každý rok stojí za kinem Hvězda stánek časopisu Respekt. Konají se v něm různé besedy a přednášky a jedním z bodů programu byl audiovizuálně poslechový pořad novinářského dua Pavla Turka a Tomáše Turka s názvem „Turek & Turek uvádí: Viděli jste někdy něco takovýho?“ V sobotu odpoledne na místě pohovořili o nejen o hudbě, ale i tématech, která s ní, ať už více či méně, souvisí.

Ač může příjmení značně mást, nejde o bratry a nejsou ani jinak příbuzensky spojeni. Oba jsou to hudební nadšenci a novináři a jejich cesty se sešly dohromady. Každý měsíc spolu vytváří tento pořad a letos poprvé jej uvedli i na Filmovce. Texty Pavla Turka vycházejí pravidelně v Respektu, Tomáš Turek pak spolupracuje s Radiem Wawe.

Hned na úvod pořad trochu překazila nepoddajná technika, takže první píseň si posluchači museli dopřát bez obrazového doprovodu. Během úvodu se často ozývalo z nedalekého stadionu mocné burácení, na zápas přijel fotbalový klub Baník Ostrava. Jelikož skupiny fanoušků nešlo přeslechnout ani v centru města, Pavel Turek to zareagoval hned prvním kouskem, a tak zazněla skupina Dukla.

Po doznění si vzal slovo Tomáš Turek.  „Tak trochu jsem doufal v tropickou bouři.  Pustíme si Tropical Fuck Storm. Je to takový spořádaný punk, jako frontmanův život. Zpěvák bydlí na venkově se svou ženou… a dalšími dvěma.

Celý stan se vaří v odpoledním horku, diváci popíjí pivo nebo kávu a přednášející na tom nejsou jinak. Pavel se v tričku Sonic Youth snaží zprovoznit techniku a po třetím songu si mohou přihlížející konečně užít také videoklipy. Na řadu přichází projekt zpěvačky Meghan Remy - US Girls. „Je zajímavá neobyčejným autorským růstem. Dříve byl jejím médiem magnetofonový pásek. Jeden kritik o ní kdysi dávno napsal, že musí trávit spoustu času za zataženými roletami. Na novém albu se stylizuje do nejrůznějších amerických žen. Některé jsou absurdní, jiné osobní, politické. To vše je zabaleno do chytlavých popových melodií,“ komentovalo duo.

U ženských autorek se zůstalo i v dalším případě. Nadine Sarah se na albu Holiday Destination vydaném minulý rok vyjadřuje k problémům uprchlické krize. „Tehdy si lidé na ostrově Kos stěžovali, že jim uprchlíci narušují dovolenou na pláži. Ona v jedné písni dokonce zpívá 'Jak se vám bude dneska spát?'“ V působivém černobílém videoklipu prochází městem a některé z postav mají přes oči dodělaný černý obdélník, nejspíše na znamení anonymity.

Tímto program opustil vody novinek, ale jako předěl se nabídlo aktuální téma, a to kauza v Českém rozhlase Vltava ohledně hry, která byla údajně příliš vulgární. Bylo tím mířeno na skupinu Pulp a její album This is hardcore, které vyšlo před dvaceti lety. „Inspirovali se knihou Zátiší, noir detektivkami, a jsou tam i odkazy na amatérské porno,“ uvedli k tomuto počinu. Otevřeli jím jakési malé „retrookénko“, v němž se ukázali Pet Shop Boys, kteří ve své době rebelovali i kritizovali, ale jiným způsobem než punkoví zpěváci té doby, jak přiblížil Tomáš Turek.

Zapomenuto nebylo ani na poslední desku PJ Harvey nazvanou „The Hope Six Demolition Project“. Na obrazovce se promítal klip, jehož režisérem je fotograf Seamus Murphy, který se zpěvačkou dlouhodobě spolupracuje. „Jeho fotografie jsou dokonce i ve sbírce básní, kterou PJ Harvey vydala,“ dodává Tomáš. Texty pojednávají o její cestě po USA, Afghánistánu a Kosovu.

Skoro v závěru jsme se vrátili alespoň na okamžik a jen částečně do tuzemských vod. V neděli večer v Uherském Hradišti vystoupí skupina Dálava, jejíž frontmankou je Julia Úlehla, vnučka Vladimíra Úhlely, zakladatele Vlčnovského festivalu a sběratele lidových písní. S Dálavou dnes vedli tito novináři v Respekt stanu také rozhovor. Celý pořad pak uzavřel hlas Marka Lanegana, který složil hudbu k pořadu gurmánského kritika Jonathana Golda, který by 28. 7. oslavil narozeniny. Vzpomínkou na tuto osobnost novinařiny se Turek & Turek rozloučili s diváky a zároveň je pozvali na rozhovor se zmiňovanou skupinou Dálava. 

Fotografie: Jan Vrba, archiv LFŠ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hvězda - Uherské Hradiště nabízí i další akce

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!