Topol, Konáš i vzpomínky na Kopaněvu. Druhý den LFŠ nabídl bohatý literární program

Topol, Konáš i vzpomínky na Kopaněvu. Druhý den LFŠ nabídl bohatý literární program 

Druhý festivalový den Filmovky obohatil literární program, o jehož zajištění se postaral uherskohradišťský kulturní spolek Portus Litterarum. Během tří samostatných programů se publiku představila nová kniha s tvorbou Galiny Kopaněvy, poté připravovaný román Jardy Konáše a zakončil jej Jáchym Topol se svou knihou Citlivý člověk.

Vzpomínky na Kopaněvu

Soubor kritik i rozhovorů Galiny Kopaněvy vydaný v roce 2017 Národním filmovým archivem představil autor Tomáš Hála společně s editorkou Julií Wittlichovou. Přednášku doplňovaly vzpomínky Galininých přátel a studentů. Kniha Spatřit a napsat byla v roce 2017 nominována na cenu o nejkrásnější grafické zpracování.

Galina Kopaněva působila předně jako filmová kritička, dále pak jako pedagožka či historička. Vystudovala filmovou dramaturgii a vědu na FAMU, věnovala se zakládání filmových klubů a v roce 1964 byla u zrodu časopisu Film a doba. V roce 2000 převzala na LFŠ cenu Asociace českých filmových klubů.

Konáš představil nový román

Jarda Konáš, známý především díky pořadu  Hudební masakry na internetové televizi stream.cz, přečetl publiku ukázky ze svého nově připravovaného románu s názvem  Dominika. Text s výraznými naturalistickými prvky posluchači patřičně ocenili bouřlivým potleskem. Kniha by se měla v knihkupectvích objevit 27. září tohoto roku.

Sobotní literární program uzavřel Citlivý člověk

Jáchym Topol se nejdříve rozplynul nad letošním programem Letní filmové školy. „Zažívám tu takový hodokvas duše, dopoledne jsem byl na promítání Bergmanova filmu,“ podělil se Topol s plným stanem o zážitek. „Když jsem tuhle knihu psal, byl jsem pod vlivem Bergmanových děl,“ doplnil.

Následovalo několik úryvků z jeho nejnovější knihy, která minulý rok vyhrála Státní cenu za literaturu. Pro Topola typický přednes s vynecháním interpunkce si posluchači opravdu užili. Na závěr nabídl publiku ke koupi deset svých knih.

Foto: Jáchym Topol, LFŠ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Vzpomínky na KopaněvuJarda Konáš
 

Mohlo by se ti líbit...

Hvězda - Uherské Hradiště nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!