Trubadúr na Otáčivém hledišti byl ve znamení silných emocí i blesků

Trubadúr na Otáčivém hledišti byl ve znamení silných emocí i blesků100%

Když se spojí výborná choreografie, silné hudební a herecké výkony, padesátičlenný herecký soubor, krásné prostředí zámecké zahrady, živý orchestr a technicky unikátní Otáčivé hlediště, vznikne silně emotivní a silný zážitek.

Klasická opera Giuseppe Verdiho zazněla pod širým nebem českokrumlovské zámecké zahrady v hudebním nastudování Maria De Rose a v režii šéfa opery JD Tomáše Studeného v italském originálním znění a s mezinárodním pěveckým obsazením. V hlavních rolích se představila Eliška Weissová jako cikánka Azucena, Paolo Lardizzone jako trubadúr Manrico, Alexandr Beň jako hrabě z Luny a Yukiko Kinjo jako Leonora. Velmi podařená byla postava Ženy (zosobnění smrti) v podání Nadi Kabelové. Leonořinu družku Ines zosobnila Vladimíra Janovská, velitele stráže Ferranda Josef Škarka, dětskou roli Azucenina upáleného dítěte si zahrál Nikolas Harrington a Manricova přítele Ruize Václav Barth.

Foto: Michal Siroň, Zdroj: archiv Otáčivého hlediště Jihočeského divadla

Velmi příjemným překvapením byl celkový počet vystupujících herců, který včetně zahraničních hostů a členů Operního souboru Jihočeského divadla čítal přes 50 osob. Společně s Orchestrem opery Jihočeského divadla připravili divákům opravdu silný zážitek. Skvěle propracovaná choreografie představení plně využila možnosti otáčivého hlediště i okolního krásného prostředí zámecké zahrady a předestřela před diváky několik různých míst a scén příběhu, včetně perfektního využití letohrádku Bellarie.

Atmosféru pátečního večera dokreslily i prvky videomappingu na letohrádku a okolních stromech a silné blesky, které již od druhého jednání operu doprovázely a dodávaly již tak vypjatému představení na dramatičnosti. Přestože diváci s obavami vyhlíželi, zda počasí vydrží a dovolí jim sledovat příběh až do konce, k dramatickému ději Trubadúra se blesky ideálně hodily.

Jen avizovaného úplného zatmění Měsíce se diváci nedočkali, ačkoliv představení začínalo na minutu přesně s jeho začátkem. Jednak oblohu převážně halily mraky, jednak výhled zakrývaly vzrostlé stromy zámecké zahrady.

Foto: Michal Siroň, Zdroj: archiv Otáčivého hlediště Jihočeského divadla

Více než dvě hodiny trvající operní drama Trubadúr se na Otáčivé hlediště v Českém Krumlově vrátilo již druhým rokem. Divákům předkládá temný děj plný osudových zvratů a tragických událostí, v nichž prim hrají staré křivdy a zločiny, žárlivost, nenávist, pomsta a boj dvou mužů o jednu ženu. Přesto si z představení odnesete silný a pozitivní zážitek plný krásné hudby, velmi emotivních sborových partů i podařené scény a kostýmů.

Během představení byla divákům k dispozici i titulkovací aplikace pro chytré telefony a tablety.

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově letos slaví 60. let od svého vzniku. Představení Trubadúr na konci července uvolní místo baletnímu divadlu Valmont, po němž se divákům ještě představí Příběhy Lišky Bystroušky, Pes Baskervillský a Ztracený svět.

Foto: archiv Otáčivého hlediště Jihočeského divadla

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!