Punková výprava za íránským undergroundem

Punková výprava za íránským undergroundem60%

Jako jednu z posledních projekcí prvního dne nabídla čtyřicátá čtvrtá Filmovka devět let starý snímek íránského režiséra Bahmana Ghobadiho s názvem Nikdo nic neví o perských kočkách. Ilegálně natočený film mapuje touhu mladých lidí z indie-rockové kapely Take it easy hospital a jejich přátel z ostatních seskupení dostat se co nejrychleji z Íránu, aby unikli tvrdé cenzuře.

„Jedete pryč kvůli hudbě, proto Vám pomůžu,“ reagoval ve filmu na přání dvojice opustit zemi obchodník na černém trhu Nader.

Celý film se točí kolem dívky Negary a jejího přítele a kolegy z kapely Ashana, kteří chtějí kvůli své tvorbě, která je stejně jako další západní žánry v Íránu zakázaná, opustit zemi. Plán jim ale ničí zdlouhavé a drahé vydávání pasu a víz, které si snaží opatřit ilegální cestou. V tom jim pomáhá živoucí lavina argumentů, Nader, fanoušek undergroundových hudebníků i filmařů. Aby byla jejich cesta do zahraničí co nejméně nápadná, shání další hudebníky, kteří by toto duo doprovodili na jejich cestě mimo zemi. Hledá v kruzích i mimo žánr, kterému se Take it easy hospital věnují – ve filmu se objevují zástupci undergroundového hiphopu, metalu či jazzu.

Celý film se připravují společně s hudebníky z ostatních kapel na svůj první a zároveň poslední koncert na domácí scéně, ke kterému ovšem dojde jen z části. Oba hlavní hrdinové totiž ve finále snímku zemřou. Poněkud překvapivý konec by se mohl zdát jako otřepané klišé, nicméně po komentáři režiséra, kdy odůvodnil tuto scénu reálnou situací, která se stala jeho přátelům, nabývá snímek až mrazící autentičnosti.

Situace je stále stejná

„Původně se mělo jednat o dokument pro BBC1 o délce asi 55 minut, nakonec jsme se ale přiklonili k delší filmové variantě,“ uvedl Ghobadi při diskuzi po promítání. Jedná se tedy o dokumentární průnik do íránské undergroundové scény, která je výjimečná pro svoji jinakost ve smyslu ohrožení – potýká se s dalšími zákazy, jako například sólového ženského zpěvu. Vystupují v něm reální muzikanti, kteří museli po dotočení společně s režisérem opustit zemi. Natáčení trvalo pouhých sedmnáct dnů a bylo pro všechny zúčastněné nebezpečné, stále na place panoval strach z případného zatčení. Při současné společensko-politické situaci nebude nikdy uveden v oficiální domácí distribuci. Sám Ghobadi při diskuzi avizoval, že už se do země kvůli poměrům, které tam panují, nevrátí.

Bahman Ghobadi vystudoval režii a začínal s krátkými 8mm filmy. Na kontě má celkem devatenáct titulů. Za film Nikdo nic neví o perských kočkách získal na filmovém festivalu v Cannes zvláštní cenu poroty.

foto: režisér Bahman Ghobadi, LFŠ

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!