Chata na prodej... nebo ku zasmání?

Chata na prodej... nebo ku zasmání?70%

Předznamenává komedie Tomáše Pavlíčka Chata na prodej novou éru české kinematografie, kdy se diváci nemusí bát chodit na domácí komedie?

Po celovečerním debutu Parádně pokecal přichází režisér Tomáš Pavlíček s novým filmem, komedií Chata na prodej. Rodina se chystá prodat chatu, na kterou po několik generací jezdila, ale o kterou se už nikdo nestará. Než k prodeji dojde, matka (Ivana Chýlková) přesvědčí svého tichého a poddajného manžela (David Vávra) a rozhodnou se s rodinou na chatě naposledy přespat. To znamená přesvědčit dceru (Tereza Voříšková), aby přijela i se svým německým partnerem, vzbudit syna (Jan Strejcovský) z opileckého spánku, dědečka (Jan Kačer), trpícího Alzheimerovou chorobou, posadit do auta a lstí vylákat babičku (Jana Synková), která k pobytům na chatě pociťuje nepřekonatelný odpor. Pobyt na chatě, která probouzí vzpomínky, a čas strávený ve společnosti blízkých, se kterými nás spojuje tolik, že bychom je někdy raději vůbec neviděli, přináší řadu (tragi)komických situací, ale i reflexi vlastního pobývání ve světě a naději v závěrečnou katarzi.

Pavlíčkovi je vlastní lehce absurdní, komediální pohled na každodenní realitu člověka, kterou ale zachycuje se smyslem pro detail a citlivostí k postavám. Postavy jsou navíc uvěřitelně vykresleny (Pavlíček, který je i autorem scénáře, se inspiroval údajně zkušenostmi z vlastní rodiny) i herecky ztvárněny. Mnohé situace, rozhovory a střety budou bez pochyby divákovi až nepříjemně povědomé. Děj filmu také divákovi přibližuje výstižná atmosféra budovaná pečlivou scénografií (v Chatě lze nalézt mnoho důvěrně známého především těm, kdo dětství prožívali v éře socialismu), ale i hudebním doprovodem, ve kterém znějí prapodivné normalizační hity.

Jednotlivé události jsou prostě kladeny za sebe; divákům, zvyklým na závratné tempo současných komedií, může film připadat pomalý a monotónní, svou strukturou ale reaguje na reálné prožívání času, který nesměřuje k očekávatelnému vyvrcholení, ale spíše ve střídání děje a momentů uklidnění spěje ke konci.

Chata na prodej ale není jednoduchým záznamem chatařských pobytů, je oživována jemnou stylizací a absurditou – jedna z postav stráví velkou část filmu v masce medvěda, hektickým vyvrcholením je knižní bitva, poetickým uzavřením filmu je pak dědečkova bojovka končící na posedu. Autorům se daří bilancovat na hraně mezi realistickým zobrazením běžné rodiny a stylizovanou absurdní komedií, aniž by sklouzli na jedné straně k nudě či na druhé k bláznivé komedii bez hlubšího přesahu. Chatu na prodej tak lze považovat za důstojného pokračovatele homolkovské série Jaroslava Papouška.

Posouzení, zda postavy filmu skutečně prošly výše zmiňovanou katarzí a po společném pobytu na chatě se z nich stali lepší lidé nebo zda budou dál žít své životy v neporozumění a odcizení (jako ostatně všichni ostatní), už je na divákovi.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Chata na prodej

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!