9 tipů na nejlepší kostýmované a hrané prohlídky hradů a zámků pro děti i dospělé

9 tipů na nejlepší kostýmované a hrané prohlídky hradů a zámků pro děti i dospělé 

Letní měsíce jsou pro návštěvu hradů a zámků jako stvořené…. Co však dělat, když už vás klasické prohlídky nebaví a vaše děti se při nich nudí? Víme, co s tím! Přinášíme vám přehled nejzajímavějších hraných a kostýmovaných prohlídek, při kterých se nudit určitě nebudete.

1. Za princeznou, drakem, čerticí či čarodějnicí

Hrad a zámek Staré Hrady zve všechny děti na prohlídky s pohádkovými postavami. Od sklepa po půdu vás provedou krásná princezna, rozpustilá vodnice, čarodějnice či čertice. Těšit se můžete na prohlídkové okruhy Hrad a zámek s Dračí královskou komnatou, Hradní pohádková půda, Zámecké tajemné sklepení a Čarodějná bestyjola. Více o prohlídkách zde. Kromě pohádkových postav na děti čekají i hádanky, hry, soutěže a sladká odměna. Každou prázdninovou sobotu, neděli a středu jsou pro ně navíc na nádvoří připraveny soutěže a hry s pohádkovými postavami. Více zde. A aby toho nebylo málo, od 25. do 29. července budete moci na hradě vstoupit i do starohradského Dračího království!

2. S hraběnkou Terezií za tajemstvím hradního života

Státní hrad Nové hrady láká na dětské prohlídky s hraběnkou Terezií. Spolu se svojí prostořekou služkou provede hraběnka malé návštěvníky hradem a seznámí je s životem uvnitř jeho stěn, stejně jako s životem prostých poddaných. Pan purkrabí dětem prozradí, proč v hradním příkopu není voda a jak se vlastně takový hrad brání. Každé dítě si bude moci vyrazit vlastní pamětní minci hradu a vystřelit si z dětské kuše. Prohlídky probíhají ve dnech 26. 7., 2. 8., 9. 8., 23. 8. vždy v 9.35 a 12.05 hodin a jsou vhodné pro děti od 4 do 10 let. Nutná je rezervace předem. Více zde.

3. Hříšný třebíčský opat

Na zámku Třebíč si nenechte ujít zdejší kostýmované prohlídky o hříšném opatu Ignácovi aneb příběh přeukrutný o uříznutím nose. Příběh založený na skutečné události vás zavede do časů středověku, kdy na místě dnešního zámku stával klášter a zdejší opat Ignác byl osobností více než rozporuplnou. V hereckých rolích se představí zaměstnanci Muzea Vysočiny Třebíč, ochotníci a dobrovolníci. Více zde.

4. S loupeživým rytířem za pokladem nebo s princeznou Kateřinou za postavami z pověstí Českého ráje

Na hradě Valdštejn určitě neopomeňte prohlídky s loupeživým rytířem spojené s hledáním pokladu a zlomením kletby. Pro nejmenší návštěvníky hradu jsou připraveny speciální prohlídky s princeznou Kateřinou, se kterou se vydají za ztracenými šperky a poklady, ale i za postavami z pověstí Českého ráje. Konají se zde i oblíbené noční prohlídky, na které si rozhodně nezapomeňte vzít baterku. 7. srpna si nenechte ujít dobové hry a soutěže pro malé i větší děti. Více zde.

5. Náchod pohádkový

Expozicí Na dvoře vévodském zámku Náchod děti provede vévoda Petr Biron nebo jeho dcera Kateřina Vilemína. Chybět nebude ani pohádka o náchodském zámku a stručné seznámení s jeho historií. Na závěr prohlídky se děti mohou vyfotografovat v kostýmu princezny či krále přímo v expozici. Prohlídky se konají po celé prázdniny od úterý do neděle vždy v 10, 12 a 14 hodin. Více zde. V bývalém hradním příkopu na děti čekají i dva hnědí medvědi Ludvík a Dáša.

6. Loučeň pro děti i dospělé

Zámek Loučeň zve všechny děti, a nejen je, na České pohádkové léto. Průvodcem celého programu bude Večerníček a setkáte se při něm i s mnoha dalšími pohádkovými postavičkami. Více zde. Připraveny jsou rovněž dětské prohlídky s kněžnou Marií, princeznou Karolínou či zámeckým komorníkem, kteří vám přiblíží, jak se na zámku žilo a s čím si dříve hrály zámecké děti. Děti si při prohlídce zazpívají v hudebním salonku, budou hledat ztraceného kocourka z princovy ložnice a možná objeví i tajné dveře do zámecké chodby. A kdo ví… budou-li mít štěstí, vezme je Bílá paní i na zámeckou půdu! Prohlídky se o prázdninách konají denně ve 14 hodin, v dubnu, květnu, červnu, září, říjnu a listopadu pak pouze o víkendech. Více zde.

Kostýmované prohlídky jsou na Loučni připravené i pro dospěláky. Kníže Alexandr, kněžna Marie Thurn-Taxis či jejich komorník Oto Bouda vás při nich přenesou o století zpátky. Prohlídky probíhají většinou každou celou hodinu. A pokud se nebojíte, zúčastněte se zdejších speciálních večerních a nočních prohlídek.

7. Smlouva tří spodniček

Na zámku Jaroměřice nad Rokytnou můžete prostřednictvím dámské společnosti scházející se u hraběnky Marie Antonie Questenbergové nahlédnout pod pokličku převratných událostí z doby začínajícího rokoka a s ním nastupujících velkých společenských a politických změn v rakouské monarchii. Více zde.

8. Za čarodějnicí nebo nezbednou princeznou

Na zámku v Dětenicích se můžete těšit na strašidelnou prohlídku s čarodějnicí Žizeldou. Ta vám při světle svíček povypráví, jak se zde podle ní dříve žilo. Program je vhodný pro celou rodinu. Prohlídka se koná každou sobotu po celý rok, v červenci a srpnu dokonce každý den od úterý do soboty. Více zde. Neděle na dětenickém zámku patří prohlídkám s pohádkou O napravené princezně. Chcete vědět, kdo nezbednou princeznu napravil? Pak si je nenechte ujít. Více zde

9. Sedm smrtelných hříchů na Švihově

Vždy v pátek a v sobotu od 10. do 25. srpna 2018 budou na hradě Švihov probíhat oživené noční prohlídky s komediální hrou Sedm smrtelných hříchů aneb Běda mužům, kterým žena vládne, při nichž překvapený vyslanec pekla na hradě Švihov zjistí, že realita je trochu jiná, než tvrdí jeho neomylná kniha hříchů. Prohlídka trvá přibližně 50 minut, začátky jsou od 19 hodin každých 30 minut. Více zde.

Foto: archiv Hradu a zámku Staré Hrady

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!