6 nejlepších filmů o útěku z vězení

6 nejlepších filmů o útěku z vězení 

Už to zdaleka není jen žiletka v bochníku chleba. Postavy z následujících snímků měly životní motivaci ze všech největší. Chtěly znovu získat svobodu. Jedno z nejatraktivnějších filmových témat je a bude útěk z místnosti o čtyřech stěnách za mřížemi žaláře. Nabízíme šestici těch nejlepších.

Do kin aktuálně vstoupil druhý díl o jednom takovém útěku. V něm se Sylvester Stallone podobnými kousky dokonce živí. Plán útěku 2 ale zdaleka není tak dobrý jako snímky v našem výběru. Podívejte se, jakým zlatým kouskům v kinematografii nesahá Sly ani po kotníky!

The Count of Monte Christo

Asi nejslavnější literární útěk z vězení dostal mnoho filmových adaptací. My se zaměříme na tu ze začátku nového tisíciletí s Jimem Caviezelem, Guyem Pearcem a Richardem Harrisem. Oproti originálu preferuje tento Hrabě Monte Christo akci a mírně upravuje i klíčové vztahy mezi hlavními charaktery. Takže i pro znalce Alexandra Dumase to může být překvapivé pokoukání.

Victory

Fotbal a vězení. Že to nejde dohromady? Ve snímku o jednom velkém vítězství uvidíte zápas mezi nacistickými pohlaváry a uvězněnými spojenci. Zatímco v hlavách Němců je dostat míč do brány, jejich soupeři mají ambicióznější plán. Victory obsadilo do hlavních rolí zmiňovaného Sylvestera Stallona či Michaela Caina vedle opravdových fotbalových legend, jakými jsou Pelé nebo Bobby Moore.

Cool Hand Luke

Třetí v pořadí je frajer z jihu, který se nesmíří se svým trestem. Klasika z roku 1967 podle stejnojmenné novely Donna Pearce vsadila na Paula Newmana v hlavní roli. Zlatou sošku Oscara si ale odnesl jeho herecký kolega George Kennedy. Parta kolem lídra Luka skáče, jak dozorci pískají - až do tragické smrti jeho matky. Truchlícího syna potom na samotce jen těžko udržíte...

Escape from Alcatraz

Dirty Harry prchající z vězení? Přesně tak. K tomu přidejte příběh z nejslavnějšího nápravného zařízení na světě podle skutečné události a máte filmový trhák. Ve snímku Clint Eastwood exceluje, stejně jako při každé předchozí spolupráci s režisérem Donem Siegelem. Zajímavostí je pak úplně první role pro Dannyho Glovera.

The Great Escape

K legendám ve filmovém vězení se brzy připojil i Steve McQueen. Přesně podle knihy, a hlavně skutečné výpovědi Paula Brickhilla prchají spojenci z nacistického vězení za druhé světové války. Opustit Stalag Luft III v Dolním Slezsku ale určitě nebude jednoduché. Zvlášť, když je v sázce 250 zajatců.

Shawshank Redemption

Zřejmě nejslavnější vězeňský film podle povídky Stephena Kinga. Andy Dufresne v podání letošního hosta MFF v Karlových Varech Tima Robbinse je nespravedlivě odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Zatímco si ve věznici dělá přátele i dobré jméno u ředitele, skrývá jeho plakát Rity Hayworth něco, co nikdo netuší.

BONUS: Prison Break

Na závěr trochu porušíme pravidla. Minimálně první dvě řady seriálu s Wentworthem Millerem a Dominicem Purcellem stojí za zhlédnutí. Hlavním hrdinou americké série je inženýr Michael Scofield, který se nechá zavřít do státní věznice Fox River, aby zachránil svého bratra před trestem smrti a očistil jeho jméno. Příběh má kromě dvou bratrů i další zajímavé charaktery a napínavou zápletku s několika zvraty. A především velmi nevšední tetování na Scofieldově těle.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!