Festival ProART přivedl do Brna spoustu zajímavých osobností v čele s Michalem Vieweghem, Kristýnou Frejovou či Lenkou Dusilovou

Festival ProART přivedl do Brna spoustu zajímavých osobností v čele s Michalem Vieweghem, Kristýnou Frejovou či Lenkou Dusilovou80%

V týdnu od 16. do 22. července proběhl v Moravské galerii – Místodržitelském paláci multižánrový festival ProART, který má spojovat umělce a milovníky umění dohromady. Během sedmi dnů si účastníci workshopů mohli vyzkoušet divadlo, tanec, fotografování, zpěv nebo tvůrčí psaní.

Festival ProART začal v pondělí ráno jógou, kterou vedl zakladatel tohoto ProARTu tanečník Martin Dvořák. „Festival vznikl v Terezíně v koncentračním táboře, kde nám nabídli prostory, ale z technických důvodů se tam nemohl uskutečnit, proto jsme ho přesunuli do Prahy, později i do Brna a následně do dalších měst,“ prozradil nám po své taneční hodině Dvořák. „I když se festival neuskutečnil na prapůvodním místě a musel být přesunut do Prahy, tak jeho filozofie zůstává stejná, to znamená, aby se umělci zajímali o žánr druhého umělce a aby se laici nějakým způsobem mohli kreativně projevovat,“ dodal zakladatel festivalu Martin Dvořák. Zakončení festivalu nechali pořadatelé na zpěvačce Lence Dusilové, která bude mít koncert dnes ve 20:00 hodin.

Celkem se zde vystřídalo 19 lektorů, kteří vedli 22 workshopů, dohromady se zúčastnilo přes 110 účastníků. Ti si mohli pod vedením profesionálů vyzkoušet zpěv, který vedla Ida Kelarová, Zdeněk Král, Zdeněk Bína nebo také Lenka Dusilová. Divadelní workshop vedla herečka Kristýna Frejová společně se svou kamarádkou a kolegyní Martinou Krátkou, registrovaní účastníci si zde nacvičili krátkou inscenaci, kterou poté hráli před veřejností.

Nejvíce workshopů bylo tanečních, které vedl již zmiňovaný Martin Dvořák s Alenou Pajasovou, pod jejichž taktovkou si romské děti mohly vyzkoušet Tanec bez předsudků, jak jej pojmenovali organizátoři. Dalšími tanečníky, kteří se tam vystřídali, byli Sakher Almonem, Florent Golfier, Eva Klimáčková, Neil Paris, Nicola Vacca, Katarína Vlniešková a Hana Zanin.

O snímky z celého festivalu se postaral lektor fotografického workshopu Sakher Almonem, fotografie od něj si můžete prohlédnout v příloze tohoto článku. Tvůrčí psaní letos vedli Alena Mornštajnová a Michal Viewegh, který na své facebookové stránce uvedl menší nespokojenost v souvislosti s ubytováním a s účastí na jeho tvůrčí dílně. Byli tam čtyři lidé, kteří ale projevovali velký zájem o tuto dílnu. Všichni účastníci na konci svých dílen ukázali své fotografické, tvůrčí, taneční, herecké a pěvecké schopnosti, které během svého týdenního účinkování v dílnách dosáhli.

Foto: Facebook ProART festivalu - fotograf Sakher Almonem a Míla Vašíčková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!