To nejlepší, co nás čeká na letošním Jednom světě

To nejlepší, co nás čeká na letošním Jednom světě 

Další ročník oblíbeného festivalu dokumentárních filmů o lidských právech se nám kvapem blíží. Víc o průběhu Jednoho světa, který otevře své brány všem Pražanům už 8. března, a jeho sekcích si můžete přečíst na:

https://www.informuji.cz/akce/praha/7293-jeden-svet-2011/

Pokud disponujete jen minimem času a nemáte možnost se zúčastnit všech promítání (ale upřímně: i v případě, že nejste časově vytížení, stihnout 104 filmů, které pro nás letos vybrali pořadatelé, je naprosto nereálné), nabízíme vám výběr toho nejlepšího, co letošní Jeden svět přináší.

Hlavní kategorie si určitě nenechte ujít německý snímek s výmluvným názvem Chodorkovskij. Příběh muže, který ukradl (ukradl?) sám sobě ropu se stává národní legendou a národní ostudou ruského státu. Režisér Cyril Tuschi vytvořil vytříbený filmový portrét Michaila Chodorkovského, v němž vykresluje celou situaci jako bizarní politickou hru na kočku a myš.

Rozhodně doporučujeme snímek britského dokumentaristy Marka Hendersona (který ostatně přijede film uvést), jenž se odhodlal vydat se do kolumbijské džungle po stopách Antonia, člena guerillové skupiny. Před několika lety se Henderson a několik dalších dostali do zajetí, a právě Antonio byl nelítostným uzurpátorem. Úvodní skladbu pro film Můj únosce, která perfektně dokresluje nervózní atmosféru návratu do noční můr, .má na svědomí skupina Radiohead.

V kategorii Máte právo vědět bude o vítězi rozhodovat Porota Rudolfa Vrby tvořena skupinou aktivistů z celého světa a lidí pracujících pro mezinárodní organizace (letos jen namátkou Catherine Absalom z Belgie, Jerald Joseph z Malajsie a čínský disident Liou Siao-po, jenž se může pyšnit Nobelovou cenou, kterou vzhledem k domácímu vězení loni v prosinci nemohl převzít, a tak se povinnosti porotce "ujme" jen symbolicky). Velkou diváckou pozornost slibuje dánsko-německý snímek Krev v mobilech, jenž se pouští do úvah, co se skrývá uvnitř mobilních telefonů a co všechno musí vytrpět lidé v Kongu sužovaném válkou, aby si jeden člověk ze západu mohl zavolat nebo poslat zprávu.

Další zajímavé téma k přemýšlení nabízí nejnovější norský snímek, jenž se zařadil mezi nejkontroverznější díla vzniklá na Kubě. Hiphopová revoluce pojednává o členech undergroundové skupiny Los Aldeanos, kteří se, jak název napovídá, prostřednictvím hiphopové hudby postaví čelem realitě „ostrova nesvobody“.

V letošní sekci Tváře korupce ze sedmi nabízených filmů dáváme jasnou přednost dokumentu o tragickém zemětřesení v Aquile v létě 2009: událost, která poznamenala nejen tisíce obyvatel tohoto regionu, ale i politickou strategii „premiéra z povolání“ Silvia Berlusconiho. Ve filmu Draquila – Itálie se třese se režisérka Guzzanti nebojí ukázat Berlusconiho jako toho, kdo využívá situaci k posílení vlastního vlivu v čele země. Umná kombinace komiksu s televizními záběry a replikami jednotlivých občanů tvoří z filmu unikátní portrét jednoho z nejkontroverznějších politiků současnosti.

V kategorii Věku navzdory dejte šanci zahajovacímu filmu o pěti postarších atletech a jejích připravách na seniorské mistrovství světa ve finském Lahti – Na stupních vítězů.  Není bez zajímavostí, že jedním z představitelů atletického týmu je 82letý Jiří Soukup z Hradce Králové, který se, stejně jako německý režisér Tenhaven, zúčastní projekce.

Dalším německým klenotem v této kategorii bude snímek o slovenské dívce, jež odjíždí do Mnichova za prací. Jak se jí podaří zvládnout nejednoduchý úkol – péči o dva nemocné seniory na plný úvazek, navíc bez znalosti němčiny – se dozvíte ve filmu Pečovatelka.

Nesmíme opomenout ani s každým rokem nabírající na aktuálnosti kategorii Ekologické výzvy pořádanou společně s Hnutím DUHA. Dáte-li přednost filmu o technologii budoucna – větrných a solárních elektrárnách, které mají zdárně zatlačit dnešní jaderné a atomové do pozadí (Čtvrtá revoluce – energetická soběstačnost), nebo o snaze ekologických aktivistů a dobrovolníků bojovat o záchranu mizejícího deštného pralesa (Koupil jsem dnešní prales), je na vás. Jediné je jisté: v debatě, která bude následovat po každém promítání v dané sekci, máte možnost upřesnit vše nejasné a dostat odborné odpovědi přímo od členů Hnutí DUHA.

V tradiční sekci Panorama se představí mezinárodně uznávané dokumenty. Mezi ně patří např. zábavná podívaná o švédském mužském klubu synchronizovaného plavání, který láme rekordy a sbírá ceny v soutěžích, ačkoli vznikl na požadavek laiků a je laiky i tvořen – Plavou v tom.

Zajímavou letošní sekcí je Ženským hlasem: příběhy žen, které se nebojí bojovat za svá práva a častokrát i riskovat vlastní život. Ženy zde jsou zobrazené jako aktivní bytosti usilující o rovnost s muži v patriarchálních režimech. Tak například ve snímku Růžová sárí, popisujícím nespravedlnost konanou na ženách v některých státech Indie zatížené kastovním systémem. To, že i v nejdemokratičtější zemi současnosti je možné se setkat s nerovným zacházením a diskriminací, potvrzuje kontroverzní americký snímek Holka z plakátu o teprve devatenáctileté válečné veteránce. Film surově zobrazující realitu Bushovy strategie šíření demokracie za cenu tisíců lidských životů získal nominaci na Oscara.

Dalším letošním „poprvé“ je sekce Člověk v tísni uvádí, ve které, jak je jasné již z názvu, se představí dokumenty produkované touto neziskovou organizací, známou svým aktivním zapojováním se do českých a celosvětových misí v Afghánistánu (více v krátkém snímku Eriky Hníkové Tři dary) nebo Etiopii (Addis a Daniel: uloupené dětství).

Jako každý rok, ani letos mezi sekcemi Jednoho světa nebude chybět kategorie věnující se českým filmům (bude jich celkem čtrnáct, z nichž sedm uvidíme v české premiéře; v repertoáru najdeme i takové hity roku 2010 jako Katka, Drnovické catenaccio nebo Medvědí ostrovy) a "kraťasům", které budou uvedeny buď v samostatných blocích nebo v kombinaci s celovečerními snímky.

Ať už se budete řídit naším výběrem či nikoli, určitě na Jeden svět zajděte. Zcela v souladu s mottem letošního ročníku "Vaše energie je potřeba jinde" investujte vlastní čas na snímek, který pojednává o nespravedlivosti, vůči které žádný z nás nemůže být lhostejný. I ta troška do mlýna pomůže.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!