Colours 2018, den třetí: Královny Jessie J a Marie Rottrová a několikanásobný rockový nářez

Colours 2018, den třetí: Královny Jessie J a Marie Rottrová a několikanásobný rockový nářez 

Slunečné počasí třetího dne ostravského festivalu jako by vlilo krev do žil nejen každému jednotlivému návštěvníkovi, ale zejména samotným umělcům. Pátek přinesl plejádu kvalitní energické hudby.

Zazněli i Black Sabbath

Nejít na koncert legendární ostravské zpěvačky v jejím rodném městě, by byl hřích. Vystoupení Marie Rottrové, která v pátek otevírala hlavní stage, navíc ukázalo, že s touto dámou české pop music si jen tak někdo nezadá. Pevným specifickým chraplákem vystřihla i nejvyšší tóny svých nejznámějších skladeb Řeka lásky, Lásko nebo Kůň bílý. Úspěch sklidil i set duetů, na něž se ke zpěvačce přidal někdejší kolega z Flamingo a rovněž ostravský rodák Petr Němec, který si na závěr vystřihl i jednu sólovku. Počasí navzdory uzavřela Rottrová své vystoupení patrně nejznámější baladou Lásko voníš deštěm (hudební základ pochází z dílny Black Sabbath) a zanechala nejednoho diváka se slzou v oku.

Nářez a zase nářez

Páteční podvečer nabízel hned několik možností jak 'protancovat střevíce'. Paletu žánrů a rytmů nejdříve předvedli nezařaditelní, ale povětšinou přesvědčivě rockoví Calexico. Slunný rock s prvky mexické hudby, a vlastně i úplně něčeho jiného, s okamžitým účinkem dobil baterky stojícím i sedícím divákům. 

Řádná nálož taneční hudby tentokrát čekala na Electronic stage v podobě JTNB, tedy Ježíš Táhne Na Berlín. Bratrské duo doslova rozsekalo sice méně početné, ale o to nadšenější publikum svými beaty, ostrou kytarou a neskutečným zpěvem. Jak už sám název napovídá, klasické představy o hudbě může posluchač hodit za hlavu. 

Poctivý hardrock (i další, rozházenější odnože) nabídla kanadská skupina Black Pistol Fire. Ač pouze dvoučlenná, dostala kapela publikum Fresh stage do varu. Zpěvák a kytarista na závěr zasóloval na rukách fanoušků a nenechal tak nikoho na pochybách, že tihle dva mají rock skutečně v krvi. 

Český bigbít, čarodějka s banjem a zklidňující Cigáro

Pryč jsou časy, kdy česká stage patřila k nejhůře ozvučeným pódiím Colours. Svou sólovou desku (resp. projekt Srdeční příběh) tam tedy za skvělého zvuku představil Michal Ambrož & Hudba Praha. Ač největší ohlas měly pochopitelně největší pecky od Jasné páky, resp. Hudby Praha Špinavý záda, Máma, táta nebo Pal vocuď (která se stala tradiční záverečnou), Ambrožova autorská tvorba posluchače pohltila a zpřítomnila hořkosladkou každodenní realitu. 

Zatímco na hlavním pódiu vládla Joss Stone, s elektrickým banjem a svou kapelou předstoupila před diváky Fresh stage zpěvačka a hudebnice z ostrova Reúnion Morgane Ji. Silný zpěv v kombinaci s rockem a stylem Maloya vytvořil netradiční, ale přístupný a téměř návykový koktejl, který vlil s okamžitou platností energii do žil každému, kdo se nachomýtl poblíž. 

Zklidňující Cigarettes After Sex dostali prostor za západu Slunce a s postupující tmou jako by jejich snová hudba nabírala na síle. Hypnotické riffy a ukolébávající zpěv Grega Gonzaleze vtáhly posluchače do spirály poklidného rozjímání, snad aby na moment hodili realitu za hlavu a jen se kývali do rytmu...

Královna Jessica

Vrcholem pátečního večera a taky nejočekávanějším koncertem bylo vystoupení britské umělkyně Jessie J. Protipólem pro odpůrce popové hudby byli souběžně hrající punkáči Slaves - stačilo ale pár minut, píseň a průvodní slovo, na to, aby se Jessie stala miláčkem publika a přesvědčila i největší skeptiky o tom, že je pravá královna.

"Ahoj, jak se jmenuješ? Já jsem Jessica."

Pokud mladičká Aurora předchozí noc působila spontánně, pak Jessie J tuto spontaneitu povýšila na mistrnou práci s publikem. I v průběhu písní se střídavě obracela na jednotlivé diváky s otázkami, lichotkami nebo čistě s 'pouhým' zamáváním a pozdravem. Několikrát za večer pak upozornila na to, jak je důležité mít rád a přijímat sám sebe i s chybami - možná klišé, ale u Jessie J bezpochyby poselství od srdce. Vůbec celé její vystoupení reprezentovalo na pódiu zavěšené velké červené srdce, které rozhodně nebylo jen prázdným symbolem. Jessie J každý tón a každé slovo svých písní znovu prožila na pódiu. V setlistu nechyběly hity jako Nobody's Perfect, Flashlight nebo novinka Queen.

Vystoupení bylo opět tlumočeno do znakového jazyka (tak jako čtvrteční Kensington nebo vystoupení Joss Stone) a ani tlumočnice neunikla zpěvaččinu objetí nebo familiárnímu 'plácnutí'. Závěrečnou děkovačku před tím, než se rozloučila asi nejznámější skladbou Price Tag, proměnila Jessie J v komorní jam session, při níž improvizovaně poděkovala divákům a představila (zpěvem) jednotlivé členy kapely a vokalistky. Při již zmiňované Price Tag pak pozvala na pódium členy svého týmu, kteří do té doby sledovali koncert pouze ze zákulisí, a roztančila tak nejen kotel fanoušků, ale i zaskočené kolegy. Vystoupení Jessie J bylo skutečným vrcholem posledních tří dní. 

Energetická bomba na závěr

Čest Drive stagi udělali Algiers, nekompromisní rockeři, jejichž hudba má opravdu neskutečný drive. Místy až agresivní údernost a expresivita projevu, navíc tempo zběsile se řítícího vlaku, ze kterého vlastně ani nechcete vystoupit, rozpumpovalo publikum, které mělo jen krůček k nezřízenému pogování. Za vší tou energií jsou navíc texty, které reflektují neradostnou současnou situaci ve světě. Snad proto je hudba Algiers ve své divokosti tak přitažlivá a návyková.

Paralelně s Algiers vystoupila na české stagi zpěvačka Lenny, které jedno z nejmenších pódií Colours (alespoň co do prostoru pro diváky) bylo skutečně malé. Mladé hudebnici se podařilo roztančit nadšený dav a potěšila kromě skvělého výkonu i nečekaným přídavkem. 

Atmosféru divoké noční metropole (ne nutně Berlína, ale proč ne...) se podařilo navodit králi elektroniky Paulu Kalkbrennerovi, který přivezl do Ostravy svůj DJ set. S extatickými beaty v uších se publikum protančilo až k poslednímu dni festivalu.   

 

Foto: Karolína Grofová, více fotek ze třetího dne najdete zde

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Areál Dolní Vítkovice nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!