Utøya - nejbezpečnější místo na světě?

Utøya - nejbezpečnější místo na světě?80%

22. července roku 2011 kolem páté hodiny odpoledne dostávají účastníci letního tábora Svazu dělnické mládeže první informace o bombovém atentátu v centru Osla. Jsou z něj vyděšeni, ale nemají pocit nebezpečí. Jsou přece na ostrově Utøya, na “nejbezpečnějším místě na světě”.

Film vypráví na základě reálných teroristických útoků z Osla v roce 2011 příběh mladé účastnice letního tábora na Utøye, dívky Kaji, která se snaží přežít brutální ostřelování tábora neznámým útočníkem a zároveň najít svou mladší sestru, která zmizela při prvotním zmatku.

Je sympatické, že tvůrci navzdory přirozené lidské fascinaci zločinem a zločincem předávají divákům zprávu o utrpení obětí. Scénář se naschvál vyhýbá jakémukoliv portrétování střelce. Nevysvětluje divákům jeho motivy. Odsouvá ho do pozice anonymního útočníka, zrůdy, která střílí po nevinných dětech. Odnímá mu všechnu pozornost - není zmíněno jeho jméno, jeho přítomnost na ostrově je divákovi známa téměř výhradně výstřely z pistole.

Divák se tak soustředí pouze na pocity dětí, které se snaží schovat a utéct z ostrova. Společně s nimi zakouší strach, naprostou bezmoc a může mu z toho být (hlavně v prvních chvílích útoku na ostrov) až fyzicky špatně. A to je film brutální minimálně - další překvapivě příjemné režijní rozhodnutí. Veškerá nevolnost tak na diváka přichází pouze z napětí a ze sžití s utrpením vyděšených dětí.

Tomu napomáhá geniální kamera, která, jakoby vyděšená, roztřeseně pobíhá za Kajou, krčí se za spadlé stromy, aby nebyla vidět, a při výstřelech sebou klepe. Divák si tak připadá jako přímý účastník oné tragédie.

Navíc film v jednom dlouhém záběru nepřetržitě sleduje hlavní hrdinku. Bez střihu. Bez zkratky. Bez filmové hudby. Jen s výstřely, ze kterých se svírá žaludek. Divák je na ostrově Utøya ponechán, aby v reálném čase trpěl s Kajou, hledal její sestru, viděl ostatní umírat a marně hleděl na moře v očekávání záchrany.

Představitelka Kaji, Andrea Berntzen, je neuvěřitelná. Po celou stopáž filmu nemá možnost utéct z plátna, natáčení pro ni muselo být hrozně vyčerpávající (fyzicky i duševně), a její postava je velmi realistická stejně jako všechna bolest, kterou prožívá.

Nezbývá než si povzdechnout nad tím, že se ve scénáři děje hodně věcí až příliš osudově na to, aby to působilo skutečně. Jinak je ovšem Utøya - 22. července výjimečný pomník všem obětem Oslovského masakru. A pokud máte silný žaludek, rozhodně si tento filmový zážitek nenechte utéct.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Utøya, 22. července

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!