6 nejlepších písní legendy jménem ABBA

6 nejlepších písní legendy jménem ABBA 

Na světě byste našli jen málo lidí, kteří neznají ani jeden hit švédské senzace. Vítězové Eurovize z roku 1974 se rychle stali ikonami a jejich muzika inspirovala nejen ostatní hudebníky, ale také filmaře. Jaké dědictví zanechali Agnetha, Björn, Benny a Anni-Frid na dlouho hrajících deskách?

Skandinávská čtveřice právě zní ve světových kinech v rámci druhého dílu muzikálové adaptace Mamma Mia: Here we go again a provokuje fanoušky možným comebackem, ať už jen hudebním nebo i fyzickým. I kdyby se ale stále bohatší muzikanti na pódium nevrátili, svět je bude znát ještě dlouho poté, co dobyli své poslední Waterloo. Jakých šest písní byste pak nejvíc poslouchali? My to víme.

1) Dancing Queen

Nemusíte být John Travolta ani Fred Aster, abyste podlehli kouzlům taneční hudby a plnému parketu, zvláště pokud máte na krku sedmnáct. Píseň nahraná v roce 1976 transformovala ono disco na moderní kus, který se měl velmi rychle stát klasikou. Melancholická muzika i text demonstrovala, jak obrovská senzace může ABBA být.

2) Mamma Mia

Název písně, muzikálu i filmu. Už jen tato volba staví Mamma Miu na piedestal tvorby švédské skupiny. V našem výběru se nachází právě pro svou roli při vzniku muzikálu na Brodwayi nebo snímku s Meryl Streep či Amandou Seyfried. Sama o sobě vyniká svou jednoduchostí, která je až vtíravě chytlavá. A to nejde opomenout.

3) Money Money Money

Co byste dělali, kdybyste vyhráli miliony? Přesně na to se ptá ABBA ve svém slavném a hravém opusu na trochu těch švédských korun navíc. Brilantní melodii a aranžmá tohoto hitu ale provází také otázka, zda nás čtyřka ze Stockholmu trochu neprovokuje. Kdo jiný je totiž v balíku, aniž by napsal jedinou píseň od roku 1983?

4) Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)

Nápaditá harmonie vystřelila na špičku další ze singlů pod značkou Agnetha, Björn, Benny a Anni-Frid. I Madonna, která hlavní melodickou linku použila pro svůj hit Hung Up, po poslechu písně Gimme! Gimme! Gimme! chtěla zcela jistě muže po půlnoci (i když Madonna by ho asi brala kdykoliv). Zlatem této skladby je ale hlubší význam v podobě boje s osobními démony a osamělostí.

5) Fernando

Číslo pět je voda na mlýn každé romantičky se slabostí pro švédské masové kuličky. Jakákoliv z nich totiž v životě měla - nebo mít bude - svého Fernanda. Muže, který ji zlomil srdce nebo kterému srdce vzala a roztrhala na kousky ona sama. Slova samotného hitu odkazují právě na dialog dvou mužů, nostalgicky vzpomínajících na životní lásky.

6) Does Your Mother Know

Jedna z nejzábavnějších skladeb a poslední výběr redakce. Ať už jsi pod klasikou z roku 1979 představujete peskování nějaké autority nebo Johnnyho Englishe s kartáčkem v koupelně, Does Your Mother Know vás zkrátka musí bavit! Bjorn Ulvaeus u mikrofonu atakuje tabu v podobě flirtu s ženou mladší, než morální kód dovoluje. My to však s potleskem kvitujeme a přiřazujeme jim číslo šest.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!